Хирург сбъдва големите мечти на малките хора: Операциите по удължаване на крайници вече са с традиции във Варна

Мечтата на всяко малко дете е да порасне. За родените с ахондроплазия, които са 1 на 50 000 новородени, сбъдването на това съкровено желание неизменно е свързано с лекарска намеса.
Такъв е случаят на 6-годишно момиченце от Благоевград. Детето е пациент на д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на варненската МБАЛ „Света Анна“. Световноизвестната методика за „порасване“ на деца, родени с рядката диагноза, от години е запазена марка в практиката на д-р Живков. Малката пациентка от Благоевград е седмото българче, на което ортопедът травматолог помага да порасне.
На 6 години момиченцето е високо 94 см. Първото влизане в операционната ще й даде възможност да порасне само за половин година с 12 см. Следващите два етапа от
интервенциите ще позволят на детето да повиши ръста си общо с до 40 см.
Лечението по удължаването на крайниците протича в три етапа. Д-р Живков го провежда по стандартите на най-добрите клиники в света. Преминал е серия от обучения и практики в Англия, Турция и САЩ, където е сертифициран за високоспециализираната дейност.
Ортопедът травматолог ползва последно поколение външни фиксатори за удължаването на крайниците на родените с ахондроплазия, както и за други вродени аномалии, които се поемат от центъра „Фонд за лечение на деца“. Съвременната методика за лечение позволява на децата по време на лечението с помощта на фиксаторите да живеят нормалния си живот и дори да ходят на училище, коментира д-р Живков. За да се предприеме удължаване на крайниците, е нужно малките пациенти да са навършили 6 години.
„Порастването и нормализирането на крайниците – горни и долни – е изключително важно за родените с нисък ръст. То им дава възможност да се самообслужват и да живеят пълноценен живот в обществото на „гигантите“, категоричен е медикът. В практиката си той вече има и респектиращото повишаване на ръста и изправяне на крайниците на 13-годишно дете с 18 см еднократно.
Успехът на методиката, която прилага, не пречи на д-р Живков да мечтае скоро да заработи и по най-новите способи, прилагани вече отвъд Океана – с т.нар. самоудълаващ се пирон, който се имплантира в крайниците на пациента и позволява удължаване с минимални белези след интервенцията. Това вече е стандарт в козметичното увеличаване на ръста в САЩ, обяснява специалистът от Варна.

Кой е д-р Мирослав Живков

12-sv anna 1

Д-р Мирослав Живков работи в клиниката по ортопедия и травматология на варненската МБАЛ „Света Анна“. Той е първият лекар у нас, който удължава крайници по най-модерните методи, познати в света. Сертификатите си за извършването на този вид операции д-р Живков получава отвъд Океана.
Специалист е по ранна ехографска диагноза на дисплазията на тазобедрената става, оперативно лечение на LCC и еквиноварус (clubfoot), както и други заболявания в сферата на детската ортопедия и травматология.
Д-р Живков прилага метода на проф. Понсети от Iowa за лечение на еквиноварусно ходило от 1997 г., като получава сертификат за квалифициран ортопед по метода на Понсети през 2000 г. Има над 450 случая на излекувани деца от еквиноварус от България и чужбина. Лекуваните деца имат идеално функциониращи стъпала.