Хванат с кокаин за 65 бона в оранжерия с канабис няма да ходи в затвора

34-годишният Душо Д. от варненското село Голица бе осъден на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 20 000 лева от състав на Варненския окръжен съд на 31 януари.
Той действал като подбудител и помагач на съучастника си, когото склонил чрез обещание за облаги да засее и отглежда марихуана в наркооранжерия в имота си. Освен за това престъпление при специализираната операция на полицията у подсъдимия Душо Д. били открити 296 грама кокаин на стойност 65 225 лева, които държал с цел разпространение. До присъдата му се стигна след поискано от подсъдимия съкратено съдебно следствие с цел редукция на наложеното наказание с една трета. Съучастникът му – 68-годишният Чавдар Кр. от село Бенковски, получи наказание 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.
Двамата мъже са били предадени на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, след като престъпната им дейност била разкрита при полицейска операция в местността Черешова градина край село Бенковски, проведена на 7 юли 2017 г.
Тогава в имота на 68-годишния Чавдар Кр. били открити насаждения от рода на конопа, като разсадът за тях предоставил Душо. Той обяснил на Чавдар как да ги отглежда, предоставил му и тор и често идвал да провери дали се грижи правилно за растенията срещу обещаното заплащане. Душо обитавал съседен имот.
След като полицейските служители влезли в имота на Чавдар, той повикал Душо. При вида на полицаите 34-годишният мъж грабнал торба, в която държал кокаина, скочил през прозореца и избягал към близката гора. По време на преследването част от съдържанието на торбата се разсипало. Беглецът бил спрян с предупредителни изстрели и задържан. При ареста се оказало, че в джоба на късите му панталонки имало торбичка с кокаин, който Душо успял да изхвърли на пода в наркооранжерията. При претърсването на имота били намерени и иззети 39 зелени растения и 636 грама суха маса марихуана, чиято обща стойност се изчислява на близо 4000 лева.