Фондация „Глобални библиотеки“ с награда за Варна

Грамота и плакет от фондация „Глобални библиотеки – България“ получи кметът на Община Варна Иван Портних. Отличието, което се дава за първи път, е за подкрепа на обществените библиотеки в града, обяви Емилия Милкова, директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.
„Тази награда е за всички, за които изграждането на новия дом на варненската библиотека е кауза! Благодаря на фондация „Глобални библиотеки – България“, че са оценили нашите усилия, благодаря на екипа на варненската библиотека и лично на г-жа Милкова за доброто сътрудничество! Оттук нататък предстои още много работа по проектиране и изграждане на сградата, която, вярвам, че ще се превърне в нов културен център в града. Ще работим и за развитие на читалищното дело – с обогатяване на книжния фонд и ремонт на сградите – част от тези проекти са залегнали в инвестиционната ни програма. Вярвам, че това е пътят за насърчаване на грамотността, образованието и културата“, каза кметът Иван Портних.
Проектът на Община Варна за нова сграда на библиотеката е бил представен по време на първия международен форум „Библиотеките днес“, в който са взели участие над 800 представители на обществени библиотеки от страната, академичните среди, изпълнителната, законодателната и  местната власт.
По време на пресконференцията бе обявена програмата на Регионалната библиотека със събития за Коледа и Нова година. Тя е традиционно богата и включва събития за читатели и зрители от всички възрасти.