Флотът припомни великата победа на „Дръзки“

С тържествено полагане на венци и цветя Варна отбеляза 105 г. от успешната торпедна атака на миноносеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“. Почит към подвига отдадоха зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев, областният управител Стоян Пасев, зам.-началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Венцеслав Димитров, директорът на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева, представители на ръководството на ОД на МВР, представители на Варненска и Великопреславска митрополия, неправителствени организации, граждани. Организатор на проявата са Българските военноморски сили.

На 8.11.1912 г. по време на Балканската война българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турските кораби. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие” и го отстранява от бойните действия до края на войната.

Днес, 105 години по-късно, българската фрегата, носеща гордо името „Дръзки“, започва участието си във второ поредно учение на военноморските сили на Турция. То ще продължи до 16 ноември и носи името „DOGU AKDENIZ 17”. „По време на това участие, за пореден път екипажът на фрегата ще има възможност да докаже своите възможности, способности и умения пред партньорите ни в НАТО“, пише в съобщението на пресцентъра на ВМС.

На 4 ноември 2017 г. приключи военноморското учение на ВМС на Република Турция с международно участие „NEMO TRIALS 2017”. От 30 октомври в учението заедно с фрегата „Дръзки” участваха и следните кораби и брегови комплекси: фрегата ESPS „BLAZ DE LESO” от ВМС на Испания, турските фрегати TCG „BARBAROS”, TCG „FATIH” и TCG „GAZIANTEP”, кораби от турската брегова охрана, брегови станции и комплекси за радиоелектронна симулация и измерване на инфрачервено излъчване.

За първи път кораб от българските ВМС взе участие в учения по радиоелектронна борба и отразяване атаките на противокорабни ракети. По време на учението срещу фрегата „Дръзки” бяха симулирани атаки с различен тип противокорабни ракети. Екипажът на практика отработи действията си по радиоелектронно противодействие и тактическо маневриране за отклонение и защита на кораба от противниковото въздействие.

Ръководителят на учението капитан I ранг Нилюфен Чотук от турските ВМС изрази своето задоволство от високото ниво на подготовка и професионализъм на българските военни моряци.

На 12 ноември пък бяха отбелязани 120 години от създаването на Военноморска база – Варна. С княжески указ № 40 на тази дата през 1897 г. (18 години след създаването на флот на Дунав) се постановява формирането на морска част с щаб в града ни.