Флотът празнува 138 години с богата програма и важни гости

 

Както винаги богата и изпълнена с много емоция, гордост и чувство за дълг и обич към родината и към морето, беше програмата, с която Военноморските сили отбелязаха своя празник. През миналата седмица Варна стана сцена на кулминацията на тържествата по случай 138 години от създаването на бойния ни флот. По този повод се състояха изложби, концерти, спортни събития.
Държавният глава Румен Радев беше посрещнат с почетен караул пред Фестивалния и конгресен център в събота, когато се проведе тържествено събрание–концерт, посветено на Празника на Военноморските сили.
Акцентът в пожеланията на президента към военните моряци беше да работят с нова техника, при по-добри условия на труд и с по-добро заплащане. Румен Радев подчерта, че от самото начало на мандата си работи за това и ще продължи да го прави.


Темата за заплащането беше продължена на следващата сутрин от военният министър Красимир Каракачанов, който присъства на ритуала по издигането на бойните знамена на флота и връчването на първи офицерски звания на завършващите курсанти от ВВМУ „Никола Вапцаров“.
„В Министерството на отбраната абсолютно ненужно изтичат пари и в същото време не се реализират приходи от дейности, които могат да вкарат реални средства в бюджета. Тогава, когато покажем, че и ние можем да реализираме печалби за бюджета, ще искаме увеличение на заплатите и няма кой да ни откаже”, заяви министърът и подчерта, че разчита и на Комисията по отбрана, в чиито състав са професионални висши военни.


„Ако ме питате за процента, с който да се увеличат заплатите, той трябва да бъде 100 процента, но нека да бъдем честни – това не може да се случи”, каза той и добави, че предстоят разговори през септември и октомври.
17 курсанти от випуск 2017 на ВВМУ „Никола Вапцаров“ получиха в неделя първото си офицерско звание на церемония на Морска гара във Варна. От тях са 13 са младежи, а 4 -девойки. Кметът на Варна Иван Портних награди отличника на випуск 2017 на ВВМУ „Никола Вапцаров” лейтенант Виктор Атанасов. „Мечтата ми е да съм морски офицер още от училище и ето – случи се“, каза Атанасов пред Радио Варна. Той е назначен да служи на фрегата „Верни“. Домакин на събитието бе началникът на ВВМУ „Никола Вапцаров” флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, а сред официалните лица освен вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, бяха и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият ВМС контраадмирал Митко Петев. На събитието присъстваха още областният управител Стоян Пасев, народни представители, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на различни институции, граждани.