Флотът ни почете героичния живот на капитан I ранг Димитър Добрев

 

Военноморските сили на България и признателна Варна окичиха в началото на седмицата с цветя паметника на капитан I ранг Димитър Добрев по повод навършването на 150 години от неговото раждане. Българският морски офицер, който има забележителен живот и е свързан с най-голямата българска военна победа на море, винаги е почитан като един от най-големите герои на флота ни.
Димитър Добрев е роден на 12 февруари 1868 година в Русе. Получава завидно образование в Москва и в София, по-късно и в Кралското и Императорско военноморско училище в Пула, Австро-Унгария, както и Артилерийския офицерски клас в Кронщад, Русия.


Като доброволец в чин юнкер участва в Сръбско-българската война (1885) в редовете на 1-ви пехотен софийски полк, като командва полурота в боевете при с. Бреговица и Малово на 3 ноември. По-късно командва 11-а рота, с която участва в боя при Гургулят, за което е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен. След войната се връща във Военното училище и продължава образованието си. Kато юнкер участва в детронирането на княз Александър I Батенберг. Той е в състава на конвоя на княз Александър Батенберг при извеждането му от страната. След контрапреврата Добрев е отстранен от Военното училище, но по-късно е амнистиран, в резултат на което успява да завърши училището.
В началото на 1904 г. Добрев решава да участва в Руско-японската война. Той изпраща рапорт до Военното министерство с молба да му бъде разрешено да участва във Втора Тихоокеанска ескадра на Руския императорски флот.
На 15 май 1905 г. като член на екипажа на стария крайцер „Дмитрий Донски“ Добрев е участник в Цушимското сражение – ключова битка в историята, променила коренно морския бой в бъдеще. Същият ден крайцерът е потопен и Добрев попада в японски плен.
На 30 октомври той е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През февруари 1906 г. се завръща в България и последователно заема следните длъжности:
– началник на Машинното училище при Флота на НЦВ (1906-1908)
– началник на Подвижната отбрана
– командир на крайцера „Надежда“
– старши адютант в Щаба на Флота на Негово Величество
През 1911 г. е уволнен от Флота на Негово Величество.
През Балканската война (1912-1913) е мобилизиран. В началото е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, като избира толкова добре постовете ѝ, че те се използват и днес като част от системата за наблюдение на флота.
Капитан ІІ ранг Добрев командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен.
По време на Междусъюзническата война (1913) командва българския отряд бойни („Надежда“ и шест миноносеца) и транспортни кораби (пет парахода на Българското параходно дружество) при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. На преходите и в Севастопол се изявява не само като командир, но и като дипломат.
През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като адвокат във Велико Търново.