Финансирането на ЕМС – без правилник, тепърва ще го приемат

 

Варна е Европейска младежка столица от началото на 2017 година, част от инициативите и проектите, които се финансират във връзка с това вече получиха своята оценка и парите за тях са на практика отпуснати. Всичко това обаче става без сдружението „Варна – Европейска младежка столица“ да има приет правилник за тази цел. Как тогава става финансирането на инициативите, които вече са в ход? На този въпрос вероятно варненци ще получат отговор, когато въпросният правилник бъде приет, а това може да се случи най-рано след месец.
През изминалата седмица за първи път на сайта на общината се появи проект за правилник за условията и реда за финансово подпомагане на младежки проекти по програма „Варна- Европейска младежка столица 2017“.
Този документ дава право на едноименното сдружение изцяло да управлява средствата, които са осигурени от бюджета на общината за 2017-а. В него се определя реда за отпускане на пари не само на официално регистрирани организации, но и на неформални младежки групи, които трябва да са от най-малко петима души.
С публикуването на проекта за документ в края на миналата седмица, започва 30-дневен срок, в който могат да се дават предложения и становища по правилника. Едва тогава той ще бъде подложен на гласуване от Общинския съвет. За съжаление, така в крайна сметка ще се окаже, че през половината от годината, в която сме Европейска младежка столица, най-важната организация ще извършва финансирането на дейностите без официално приет правилник. Как е възникнало това очевидно забавяне, е трудно да се обясни. При всички случаи обаче, сега общинските съветници са принудени да приемат правилника постфактум.