Филм за Гьола ще бъде представен на Берлинале

 

 

Документалният филм „Die Grube“ (буквален превод: „Ямата“), който разказва за всеизвестния басейн с топла вода във Варна, познат като Гьола, ще участва в 69-ия Международен кинофестивал в Берлин. Това се вижда от програмата на Берлинале, което ще се проведе от 7 до 17 февруари.

Режисьор на филма е Христиана Райкова. Тя родена във Варна, но от 2004-а учи и живее в Германия. „Die Grube“ е четвъртият ѝ филм. Той ще бъде показан в раздела „Перспективно германско кино“.

Според анонса в сайта на фестивала, филмът представя в затвореното пространство на Гьола различните страни на българската действителност чрез различните си посетители. Минералният басейн се превръща в интересен аналог на термите от епохата на Древния Рим, които са били център на обществения живот.

По неясна причина, в сайта на Берлинале обаче е написано, че минералният басейн се намира не във Варна, а в несъществуващия български курорт „Златен бряг“. Най-вероятно става въпрос за обикновена грешка.

Припомняме, че съдбата на Гьола с топла вода във Варна предстои да се промени коренно, и то съвсем скоро. Миналата година областният управител Стоян Пасев заяви, че той вероятно ще престане да съществува в този вид още до следващото лято. Най-вероятно освен това къпането с топла вода ще стане платено.

„Ясно е, че „Гьола“ е незаконен към момента. След като стане прехвърлянето от държавата към общината на минералните източници, тогава тя ще определя таксите и правилата. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички как се ползва, там се събират всякакви хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21-ви век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи обществена къпалня с такси, което е нормално. Общината ще го стопанисва и има опция за отдаването на концесия и да се ползват от един източник няколко ползватели“, заяви областният управител на Варна в интервю за сайта Varna24.bg.