Филиалът на театъра ще претърпи пълна промяна

Кметът на Варна Иван Портних публикува в профила си във фейсбук няколко изображения на това как ще изглежда в бъдеще един от важните центрове на културния живот в града – сцена „Филиал“ на варненския театър.
„Проектът за реконструкция и модернизация на филиала е на стойност около 5 млн. лева. Продължаваме обновяването на емблематичните сгради на Варна и на културните сцени в града. Защото варненските творци и публика заслужават най-доброто“, написа варненският кмет в социалната мрежа.

16 - Filial2
Първите реакции на варненци към публикацията са по-скоро отрицателни. В голяма част от коментарите си граждани споделят, че идеята да се ремонтира сцена „Филиал“ е много добра, защото  такава належаща нужда има от много време. Според доста варненци обаче видът на бъдещото архитектурно допълнение към сградата е „пълен провал“.
Кой е автор на проекта за новия вид на сцена „Филиал“ не се посочва в публикацията на Портних. Не е съвсем ясно и откъде ще дойдат средствата за реконструкцията. В какъв срок ще бъде извършена промяната на външния вид на сградата, която има богата история.

16 - Filial3
Някога залата е носила името „Съединение“. През 1888 г. Варненската общинска управа с кмет Кръстю Мирски възлага на градския архитект Сава Димитриевич да изработи проект за пристройка към градската часовникова кула. От 1889 г. дъсчената сграда е център на обществени културни прояви и през 1890 г. завесата е вдигната за представление на театралната трупа „Основа“.
Залата е дъсчена, опряна на каменната часовникова кула и представлява дълъг тесен салон с издигната на единия край галерия, с импровизирана сцена и две стаички до нея. Източната й страна – фасадата – е в италиански ренесансов стил и става емблема на града в рекламни снимки и рисунки.
След настаняването на общинския театър в нея е преустроена сцената, над която се издига висок покрив за повдигане на декори и кулиси. Пристроени са 5 стаи за гримьорни, канцелария и склад. Гардероб няма и публиката държи дрехите и шапките в себе си.
На 12 март 1921 г. се състои първото представление на собствената трупа на Варненския общински театър.
В тази сграда през 1909 г. варненци гледат и кинематографа в добре ремонтирания салон с електрическо осветление. Киното влиза в ежедневието им. Място за сказки, политически речи, на 9 декември 1934 г. се състои освещаването и първото излъчване в ефир на радио „Варна“, което се помещава в същата сграда. Основно ремонтирана и модернизирана от архитект Камен Горанов, през 1965 г. залата е преименувана на „Варненска комуна“ – филиал на Драматичния театър, научаваме от сайта на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“.