Фериботът на Белослав – спасението от кошмара на Аспарухов мост

Фериботът на Белослав се оказа ключовата пътна връзка, която може да спести нерви, а в крайна сметка и време на шофьорите, които искат да избегнат кошмарните тапи на Аспарухов мост. След започването на ремонта мнозина се сетиха за плаващата връзка. През годините нейното значение неведнъж е подценявано. На някои маршрутът през Белослав им се струваше твърде голямо отклонение, на други – излишно усложняване. Но когато стана ясно, че преминаването на Аспарухов мост става по-бързо пеша, отколкото с кола, шофьорите бързо се сетиха за алтернативното трасе.

24 - Feribot1
Веднага след започването на кризата със задръстването на моста, Агенция „Пътна инфраструктура“ също посочи този път като съвет за транзитните превози.
Създадената временна организация на движение на Аспаруховия мост във Варна и обходните маршрути са възможно най-кратките, каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред Нова телевизия миналата седмица.

24 - Feribot 5
Ремонтът на Аспаруховия мост е наложителен. Съоръжението не е ремонтирано повече от 45 години, добави инж. Лазаров.

24 - Feribot 6
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръча на шофьорите на тежкотоварни и леки автомобили, преминаващи транзитно, да използват следните алтернативни маршрути:
от ул. „Девня“ във Варна – Езерово – Страшимирово – Девня – Разделна – Белослав до АМ „Черно море“;
от Варна по АМ „Хемус“ до Девня – Синдел – Юнак – Дъбравино – Горен чифлик – Долен чифлик – Старо Оряхово – Бургас;
за пътуващите от Бургас през с. Старо Оряхово – Долен чифлик – Горен чифлик – Дъбравино – Юнак – Синдел до гр. Девня, а от там по АМ „Хемус“ до Варна.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръча на шофьорите също така да предвидят повече време за пътуване, предвид по-бавното предвижване по време на извършваните строително-монтажни работи и ползването на обходните маршрути. Това обаче е необходимо, за да приключат строителните работи колкото се може по-бързо в предвидения срок.

Трафикът през водното съоръжение нарасна тройно

24 - Feribot 4

Три пъти повече коли използват ферибота в Белослав, за да избегнат задръстванията около Аспаруховия мост във Варна. Плавателният съд се движи без прекъсване, за да осигури безпроблемното преминаване на увеличения поток. Водният транспорт е безплатен. Обичайно плавателният съд прави 102 рейса на ден и превозва около 4 хиляди души. Фериботът може да превози до 28 коли едновременно, а от единия до другия бряг се стига едва за две минути и половина, съобщи bTV в свой специален репортаж за водното съоръжение, придобило все по-голяма важност.
Профилактиките, които осигуряват безопасността, вместо по план през деня, ще се извършват нощем. „За което ще викаме екипажа допълнително и съответно ще заплащаме, защото това е нощен извънреден труд”, обясни Иван Томов, управител на общинската фирма, която стопанисва ферибота. За някои хора това плаване е ежедневие. Вместо по график през 20 минути, сега корабът се движи постоянно.