Федерацията по волейбол измами женския Спартак с 20 000 лева

Подзаглавие – Сумата трябвало да бъде преведена по регламент на варненки за осемте им момичета в Олимпийското звено
Треньорът на женския волейболен Спартак Ставри Димитров не драматизира протоколното им представяне в елитната НВЛ ”Демакс” през отминалия сезон. Само с девойки в състава варненки изгубиха всичките си срещи, като спечелиха едва пет гейма. Димитров обаче разкрива, че федерацията ги измамила, като не им привела полагащите им се по наредба 20 000 лева, които щели да им обезпечат участието в първенството и да им помогнат да стегнат по-сериозен състав.
Ето и равносметката на Димитров, направена за „Народно дело Седмицата”:
„Задаваме си въпроса: имахме ли отбор, който можеше да представи клуба и Варна по-добре в женския елит? Категорично „Да”, но има едно голямо ”Но”.
Всички знаем, че Варна е била център на волейбола и имаме традиции в организирането и провеждането на световни и европейски първенства, световни лиги и балканиади. От 1958 година сме домакини на турнирите „Варненско лято”, първо за мъже – до 1962 г., а от същата година и за жени. Участваха 13-те най-добри отбора в света: СССР, САЩ, Куба, Япония, Китай, Корея, Франция, ГДР, Полша, Унгария, Чехия, Румъния и България, а в някои години също Белгия и Холандия. Това бяха отбори от елита на женския световен волейбол. И трябва да отбележим, че България винаги записваше призови класирания.
Това създаде тази огромна любов към волейбола в младото поколение и почитателите на играта. Те изпълваха зала ”Конгресна” на двореца, която се оказваше тясна за любителите на този красив спорт. Волейболът е единствен от спортните игри,  който представя България на олимпиади, световни и европейски първенства.
И не можем да определим  на какво се дължи недоволството на някои ръководители за това, че не сме спечелили призово класиране, на базата на какво – финансиране, спортна база, кадри, което го правят другите. На високо ниво развиха волейбола страни, които приеха нашата стратегия и методика, а ние се върнахме в 50-те години.
Не искам да съм лош пророк, но на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, ако мъжкият тим на България запише престижно класиране, подобно на това в Лондон преди четири години, ще бъде сензация в световния и българския волейбол. Искрено желая да не съм прав.
А сега да погледнем каква е ситуацията в нашия двор. Какво правим за развитието на волейбола във Варна. В града са 6 клуба по волейбол. Като изключим Спартак в женското направление и Черно море в мъжкото с традиции в този спорт, другите клубове  работят за масов волейбол. Основание за това са постигнатите от тях резултати до регионално ниво.
Участието на жените на Спартак в НВЛ ”Демакс” през сезон 2015/2016 е следствие  на гаранциите, дадени от федерацията по волейбол, че на клуба ще бъдат преведени 20 000 лв. по регламент за 8-те момичета в Олимпийското звено, но това остана само в сферата на обещанията. Тази сума щеше да обезпечи участието ни в първенството и да ни позволи да изградим по-добър състав и да се представим по-добре.
Много граждани, любители и фенове на волейбола си задават въпроса защо във Варна няма женски волейбол. Защо градове като Шумен, Бургас, Димитровград, Казанлък и други, които са без традиции в този спорт, го развиват, а ние не?
Какво ни амбицира да участваме с женски отбор в първенството? Първо, нашият състав беше изграден от 16 – 18-годишни момичета. Поради липса на финансови гаранции обаче закъсняхме със заявката за участие. Това допълнително създаде несигурност и най-добрите и опитните състезателки бяха буквално разграбени от водещите отбори. Марица ни взе 2 състезателки, ЦСКА – също 2, Казанлък – 3, а Славия и Димитровград – по-една.
Тези момичета не напуснаха Варна, защото не я обичат, а заради лошите финансови условия и липсата на перспектива според родителите за развитието на този красив и привлекателен спорт в морската столица.
Ето един пример в подкрепа на гореизложеното – Дияна Филипова, Лора Илиева и Виктория Викторова, са с основна заслуга Бургас да се класира на четвърто място за купата на България.
И в заключение искам да заявя, че ако във Варна създадем необходимите условия и привлечем спонсори и дарители, то ние имаме всички предпоставки женският тим да бъде шампион на България. Тук е мястото да отговорим на тези ръководители, които задаваха въпроса защо Варна няма женски волейбол. Всички ние от нашия клуб, както и родителите питаме същото: защо?
Волейболната школа на Спартак от 2003 година досега работи успешно, за което говорят и постигнатите резултати. И тук искам да отправим апел към ръководителите на спорта във Варна: Не загърбвайте спортните игри, защото освен че носят престиж и слава, те увличат и младото поколение.”

30-02

Момичетата до 15 години мачкат

Волейболистките до 15 години на Спартак (Варна) постигнаха поредния си успех на регионалните финали в Добрич. Родените през 2001 и 2002 година момичета, водени от Ставри Димитров и Ралица Методиева, играха във финалната четворка с Добрич, Разград и Омуртаг. На първо и второ място се класираха Добрич и Варна, след като като се наложиха над  Разград и Омуртаг, и така се класираха аз финалите на зоналното първенство.
Варненки, заедно с добричлийки, демонстрираха своето явно превъзходство над отборите от региона в тази възраст. Това показва, че селекцията и подборът са на високо ниво и се подготвят  перспективни и талантливи момичета за волейболната игра. Победите говорят и за правилната методика в работата на треньорите на варненския клуб за изграждането на състезателки с добре развити спортно-технически качества и умения като надежден резерв за попълването на женските отбори.
С основен принос за победите в Добрич са състезателките Йоана Чорбаджиева – капитан на отбора, Виктория Петрова, Наталия Добрева, Лора Милкова, Рени Георгиева, Рая Кирова, Жулиета Миткова, Мария-Тереза Ганева, Марина Георгиева, Даниела Йорданова, Женя Николова, Андреа Андреева и Христия Лафетова.
Той е удовлетворен и горд, че при силната конкуренция в регион Добрич, в който са над 24 клуба, Спартак класира три свои формации за зоналното: девойки старша възраст, девойки младша възраст и момичета до 15 години. Очакванията са трите отбора да играят и на финалите на държавното първенство и да се борят за медали.
13-годишните волейболистки на варненския клуб отказаха участие поради финансови проблеми.
Ставри Димитров взе отношение и относно включването на осем момичета от Спартак в изграденото през 2012 г. от Българската федерация по волейбол Олимпийско звено в София. Това прави 1/3 от всичките 24 момичета от цяла България.
„Това ни дава основание да кажем, че в клуба се работи методично правилно и професионално, като седмичното натоварване на момичетата е не по-малко от 5-6 тренировки. Това налага от тяхна страна големи усилия в учебно-тренировъчния и образователен процес, като всичко това изгражда в тях морално-волеви качества и добродетели за формирането им като достойни граждани на България и Европа”, заяви Димитров