Фантастичният Найджъл Кенеди омагьоса публиката във Варна

Над 2000 души станаха свидетели на огромния и непресъхващ талант на Найджъл Кенеди в зала „Конгресна” в Двореца на културата и спорта във Варна. 10 години след първия си концерт, световният цигулар се завърна на Европейския музикален фестивал в морския град.

Найджъл Кенеди се представи не само като виртуоз на цигулката, но и като композитор и дори като пианист с новата си концертна програма, която включва неговата лична и както винаги необичайна трактовка на музиката на Бах и на Гершуин. Заедно с невероятната формация от музиканти, която го следваше в това фантастично музикално пътешествие, той изпълни и собствената си творба „Магьосникът от Люблин”, вдъхновена от едноименната книга на Исаак Сингер, носител на Нобелова награда за литература.

Както винаги, Кенеди превърна концерта си в истинска забава и с шегите си, които звучаха не само между отделните части, но понякога и като част от самите му изпълнения. Импровизациите на границата между класическата музика и джаза бяха допълнени дори и с балкански ритми.

Известен като предан фен на футболния отбор „Астън Вила”, Найджъл Кенеди не пропусна да сподели с българската публика своето възхищение към един от най-уважаваните футболисти на клуба – Стилиян Петров. „По време на своята битка с рака той непрекъснато правеше хубави неща за другите със своята благотворителност. Заради това той е толкова обичан от нас”, заяви гениалният музикант от сцената във Варна.