Училищата остават затворени, зимата продължава

Веселин Златков

Постоянни ниски температури, които не превишават -7 градуса, непрестанен вятър със силни пориви и сняг, който не престава да се сипе. Това е метеорологичната картина във Варна в последните дни, а последствията от нея са ясни – затворени училища, затруднено придвижване както за пешеходците, така и за колите. Морската столица на България не прави изключение от останалата част на страната, макар на други места положението да изглежда доста по-спокойно. За варненци обаче такава зима е нетипична, защото предизвикателството  на снега не се случва всяка година. Естествено, дори и младите граждани помнят и по-тежки зими, влезли в графата „бедствие“. Този път градът всъщност не бедства, макар и затрудненията в нормалния му ритъм да са очевидни.
В нощта срещу петък миналата седмица изглеждаше, че предреченото нашествие на снега ще ни се размине. Докато над София вече се сипеха едри снежинки, във Варна валеше дъжд. На следващата сутрин обаче гражданите видяха съвсем различна и плашеща картина – навсякъде беше побеляло, а виелицата бушуваше сериозно.
Първите проблеми, които изпита градът, бяха съборените от вятъра дървета. Пречупен от бурята ствол до Рибната борса предизвика хаос в движението около Кооперативния пазар. Паркиран мерцедес се оказа затиснат от друго паднало дърво на ул. „Селиолу“ до стадион „Спартак“. Друга кола се оказа със счупено стъкло от паднал клон срещу Военноморското училище. От вятъра пострадаха и светофарни уредби. От сутринта до 16,30 ч. в петък при дежурния в Община Варна са получени 17 сигнала във връзка с усложнената обстановка – за снегонавявания, паднали клони и заледявания, съобщиха от пресцентъра на местната власт. С помощта на общината екипи са оказали помощ за предвижването на 4-годишно дете с температура от село Яребична, Община Аксаково. То е откарано успешно в болница в морския град.

4-5-zima-4 4-5-zima-3
За щастие, учениците във Варна бяха пуснати във ваканция със заповед на кмета Иван Портних. Това се оказа далновидно решение, което спести много проблеми по пътищата. Оказа се също, че работодателите в града ни са доста гъвкави, когато става въпрос за предизвикателствата на зимата. В петък масово офиси и търговски обекти останаха затворени и много варненци просто не отидоха на работа. Шофьорите предпочетоха да не тръгват по улиците и така се оказа възможно намалелият пътен трафик да се осъществи без тежки катастрофи.
Масовото присъствие на снегорини по варненските улици в първия ден на снега се забеляза едва около 11 часа, макар по основните пътни артерии да си личеше, че снегопочистващата техника е минавала и по-рано.
„Обстановката във Варна е нормална при зимни условия. Основните пътни артерии се почистват, обхождат се от дежурни екипи. На терен работят 32 снегорина и 18 единици малогабаритна и специализирана техника (бобкат, багер). Екипите ще продължат да работят и през нощта, за да осигурят нормална обстановка и проходимост на улиците“, съобщиха от община Варна в петък вечер. Същия ден кметът Портних издаде нова заповед, с която първият ден на тази седмица също беше обявен за неучебен. Доста родители коментираха в социалните мрежи, че това удължаване на ваканцията е недостатъчно, още повече че според прогнозите на синоптиците най-студеният ден в периода се очаква да е 10 януари.
Един от най-сериозните пътни инциденти за периода се случи в събота. Линейка се обърна на булевард „Владислав Варненчик“, малко преди „Макдрайв“, съобщи „Нова Варна“.
По неофициална информация няма ранени и пострадали. От снимки в социалната мрежа фейсбук се вижда,че доброволци са се опитали да помогнат на авариралия екип на Спешна помощ.

Мъж почина на автобусна спирка, не се знае дали е от студа

4-5-zima-8

Спасяването на човешкия живот е, разбира се, основният приоритет при извънредни условия, каквито се появиха с идването на студа и виелиците. За съжаление, в петък на спирката срещу базар „Левски“ беше открито мъртвото тяло на мъж. Дали става въпрос за смърт от измръзване или причината за фаталната развръзка е друга, така и не стана  ясно.
В същия ден четирима души са потърсили подслон и са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, съобщиха от общината. „Създадена е необходимата организация, осигурено е отопление и храна. Във връзка с прогнозите за понижаване на температурите в социалното заведение имат готовност за настаняване на още хора при необходимост. Във всички райони на общината има дежурни, които са готови да реагират при усложнена зимна обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на оперативния дежурен в общината на телефон 052/820 112“, допълниха от местната власт. Междувременно стана ясно, че някои хора имат различно отношение към оцеляването.  Граждани заснеха мъж да сече паднал клон. Първото им предположение беше, че той го прави, за да освободи път на пешеходци и автомобили. Оказа се обаче, че той просто си набавя дърва за печката.

4-5-zima-1

АГ болница работи нормално в екстремните условия

Няма закъсали родилки в бедствието, СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – АГ болница Варна, работи нормално в екстремните условия. От 5 до 7.01. в здравното заведение са проплакали 13 новородени. На 5.01. са родени 7 бебета – 4 момчета и 3 момичета. Според указанията на РЗИ в очакване на зимното бедствие в болницата са приети 4 бременни жени – 2 от Дългопол и 2 от Ветрино. Те са с термин в близките дни на януари и са настанени за наблюдение на 8-ия етаж, където са обособени легла за подобни случаи, съобщи главната акушерка Светла Радева. На 6.01. са родени 4 бебета – две момчета и две момичета. Две от родилките са от Варна, другите две – от Девня и Бургас. На 7.01. са родени 2 бебета – момче и момиче. От новородените деца 2 са недоносени с тегло 2300 и 2400 кг. Две от майките са на 40 и 41 години, а най-младата – на 21. На 8.01. сутринта линейка е докарала родилка с изтекли води, която е в добро състояние и е приета за нормално раждане. От 6.01. до днес са приети 15 пациентки – 3 за гинекологията, а останалите са в родилно отделение.
Всички родилки са дошли в добро състояние и на собствен ход. Достъпът на линейки и автомобили до АГ болница е нормален, има отопление, ток и вода. Макар и със затруднено придвижване, екипите в болницата са налице и дежурствата преминават по обичайния начин, съобщи още Светла Радева.

Сериозни проблеми на летището, пътят Варна – Добрич се затваря периодично

Както често се случва  през зимата, пътят между Варна и Добрич се оказа непроходим заради лошото време. В началото на обилния снеговалеж той беше затворен. След сериозни усилия да бъде почистен, в неделя преди обед движението по него беше подновено. Малко по-късно от пътната агенция съобщиха, че заради влошената ситуация отсечката отново е затворена. Пак в неделя движението в по бул. „Трети март“ се оказа затруднено заради катастрофа между автомобил и тролей.
При първоначалния порив на зимата, заради силния вятър бяха затворени и летището, и пристанището на Варна. На аерогарата ситуацията се оказа доста критична, но в крайна сметка в събота полетите бяха подновени.
До края на миналата седмица останаха спрени курсовете на автобусна линия с номер 9 във Варна. Автобусът не се движи, но има алтернативна линия – 409, обясни за Moreto.net шефът на “Градски транспорт” Злати Златев. Три дни нямаше обществен транспорт и до Каменар, където пътят се оказа непроходим. Не се изпълняваха и курсове на линия 31а от комплекс Св. Константин до квартал “Виница”.