Ученик пръсна опасно вещество в класна стая

 

В Спортното училище във Варна е станал инцидент, при който в присъствието на ученици е разпръснато опасно вещество. Това сигнализираха родители. Веществото е препарат за почистване на канали, който е бил донесен в учебната сграда от 11-годишен ученик. Обстоятелствата около случая първоначално не бяха напълно ясни. Притеснените родители научили за него от децата си, които трябвало на бърза ръка да приключат учебния ден още в началото му. Майка разказа пред наш репортер, че според детето й, ръцете на някои от напръсканите ученици са почервенели. Първоначално не се знаеше и дали ученикът нарочно е разлял препарата или това е станало случайно.
Няма пострадали деца при инцидента в Спортното училище във Варна, при която ученик от 5-и клас е пръснал препарат за почистване на канали, това съобщи малко по- късно директорът на учебното заведение Евелина Янчева.
Тя обясни, че количеството разпръснат препарат е минимално. Веществото е било на гранули, а виновният за разпръсването му ученик го е купил преди часовете, без да е напълно ясно защо. Инцидентът е станал в междучасието между първия и втория час.
„Реагирахме светкавично, децата бяха разделени на момичета и момчета и бяха заведени в съблекалните, където бяха изкъпани. Прегледани са от медицинско лице. Изпратихме ги вкъщи с препоръка, ако все пак имат някакви оплаквания, да кажат на родителите си, за да потърсят личния лекар”, обясни Янчева.
Тя добави още, че вече е проведен разговор с ученика, донесъл препарата в училище, и семейството му. Момчето ще бъде предложено за наказание на предстоящ учебен съвет. До момента ученикът няма сериозни провинения. „Той беше много разстроен и така и не можа да обясни защо го е направил. Единственото, за което ни молеше, е да не го изключваме”, каза също директорката на Спортното училище във Варна.
Момчето, както и съучениците му са от тази година в един клас. „Обикновено в началото учениците ни малко трудно свикват един с друг, но после най-често стават изключително задружни класове”, коментира Янчева.
Родители коментираха, че ситуацията е можела да бъде избегната, ако търговецът, от който е купен препаратът, е обърнал по-голямо внимание какво купува момчето. На повечето подобни продукти има предупреждение да не се позволява достъпът на деца до тях. В повечето случаи обаче търговците не обръщат особено внимание и дори сами не си задават въпроса защо му е на дете такъв препарат.