Учението „Бриз 2017“ показа способностите на бойния ни флот

 

Българските Военноморски сили демонстрираха способностите си миналата седмица по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2017“.
„Едно мащабно учение, не само като брой участници, но и като брой решавани задачи и сложност на сценариите“, така определи провеждащия се тази година „Бриз 2017“ президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев.

 
В отговор на журналистически въпрос за модернизацията на Военноморските сили министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че корабостроителната програма ще бъде факт, но освен за нови кораби, трябва да бъдат отделени средства и за частичната модернизация на плавателни съдове, които в момента са на въоръжение във ВМС. „Мое категорично убеждение е, че построяването на нови кораби трябва да стане с категоричното участие на нашата индустрия“, заяви още министър Каракачанов, който присъства на ВИП деня на учението.
„За пореден път българските военни моряци показаха професионализъм и демонстрираха своите способности“, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.
В първия епизод от заключителния етап на националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2017“ гостите наблюдаваха действия на съвместни групи за специални операции на ВМС на Република България и Кралската морска пехота на Великобритания. Този епизод отработва бойни способности по неутрализиране на терористи, които са завладели кораб и подготвят голям терористичен акт по критичната инфраструктура на страната. В операцията участва хеликоптер „Пантер“, който прелята на 3-5 метра над водата и стовари екипа от командоси, които извършиха операцията по обезвреждането на терористите.
Ликвидирането на пожар на търговски кораб в пристанище беше извършено от военнослужещи от ВМС, съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод и с операцията по противодействие на нелегален трафик на мигранти и спасяване на голям брой бедстващи хора на море се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.
С операцията по отразяване на асиметрични заплахи на море бяха демонстрирани способности, чието придобиване се определя от съвременните заплахи за сигурността.
Гостите имаха възможност да наблюдават и бойните способности на военноморските ни сили, свързани с отразяване на атака от въздушен противник, атака на подводница от корабна поискова група с използване на противоподводни бомби, както и артилерийска стрелба по въздушна цел.
Демонстрациите завършиха с отдаване на чест на построените кораби, участващи в учението: фрегата „Верни“, фрегата „Смели“, корвета „Решителни“, румънската фрегата „REGELE FERDINAND“, турската фрегата „YILDIRIM“ и ескадрен миноносец „DUNCAN“ от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.
На ВИП деня на военноморското учение „БРИЗ 2017“ присъстваха и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, висши офицери, депутати и представители на областната и общинската власти.