Учебно-методически семинар „С миром говорим на русском языке“

Учебно-методически семинар на тема „С миром говорим на русском языке“ се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. В него участваха експерти от Германия, Франция, Русия и България. Германската страна бе представена от Лариса Юрченко – директор на Руския културно-образователен център ИСТОК във Франкфурт и председател на Общогерманския съвет на руските съотечественици, Татяна Юрк – от Управлението по интеграция и работа с мигрантите в Саксония, а така също и от ръководители на езикови центрове и организации за работа с деца от Карлсруе, Хановер, Майнц и др.
Eкспертите обсъдиха изучаването на руски език от децата-билингва, а също и системата за подготовка на преподавателите и учениците за полагане на Теста по руски език като чуждестранен (ТРКИ). Коментира се и мотивацията на децата и техните родители.
„Темата, която обединява всички ни, е подкрепата на руския език и култура. След толкова години в чужбина, за нас е важна мотивацията за запазване на майчиния език, за възприемането му сред децата и подрастващите, които живеят зад граница. Това е връзката с корените и родовия код, който ще ги съхрани в различните страни и култури. Има необходимост  децата да се събират и да общуват на руски език – да творят, да правят фестивали и театрални студиа, да спортуват и да бъдат на прекрасен плаж и море. И един от центровете, където това може да се случи, е уникалният Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ със съществуващото в неговата база училище, образователни центрове и възможностите за творческото развитие на децата.“ Това каза Лариса Юрченко по време на семинара.

24-1
Режисьорът Людмила Дробич от Франция представи уникалните си проекти за съхранение на езика чрез театър, в който участват деца-билингва.
Германските специалисти презентираха и своя авторска образователна концепция за двуезични деца „Учим като играем и фантазираме“.
Гостите разгледаха Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и се запознаха с уникалната му концепция на международен образователен, културен, спортен и обществен център. С прекрасните условия, с които комплексът разполага, той се възприема като Международен център за изучаване на руски език.
Гостите обмениха опит със свои български колеги за работата с деца. Специално внимание бе отделено  на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, в което се изучава руски като първи чужд език. Училището работи по разнообразни извънкласни форми, водени от експертите в Славянския и в Авиокосмическия център, които подпомагат изучаването на езика и културата – „Преводаческа лаборатория“, която издава билингвистично списание „Полет“, „Музика и сказки“ – детската игра като форма за изучаване на езика, „Астрономия“ и др. Училището на бъдещето е лицензиран пункт за полагане на Единен държавен изпит по руските образователни стандарти. В него се провеждат и курсове по руски език за всички възрасти за покриване на сертификационните нива по Общата европейска езикова рамка. В Учебно-възпитателния център на „Камчия“ се намира и Междуналоден център на Фонд „Русский мир“, който предоставя достъп до публичните фондове на най-богатите руски библиотеки, музеи, галерии и медии.
По време на семинара участниците се запознаха и с възможностите, които СОК „Камчия“ предлага за провеждане на езикови лагери и ваканции. Три са езиковите смени през това лято – „С миром говорим на русском языке“ през юни и юли и „Шагнуть в русский мир“ – през август. Във всяка смяна има и езикова програма „Лидерс“ за изучаване на английски език.
По време на престоя на гостите бе осигурена богата културна програма с участието на звездите на българската сцена Бисер Киров, Грета Ганчева и др.