Условни присъди за лъжесвидетелстване за двама общински полицаи

Дело за лъжесвидетелстване спрямо бивши служители на „Общинска полиция“ приключи с осъдителна присъда на Районен съд – Варна. Условни наказания наложи съдът на двамата подсъдими по делото –34-год. И. Танев,  и 30-год. Й. Манушкина.
Подсъдимите бяха признати за виновни по повдигнатите им обвинения за даването на неистински показания при разпит в качеството им на свидетели пред съда и пред разследващи полицаи.
Лъжесвидетелстването е осъществено в условия на продължавано престъпление, в два отделни случая.  Подсъдимите устно и съзнателно са потвърдили неистина при разпитите си като свидетели първоначално на 2 срещу 3 февруари 2014 г. – пред разследващи полицаи от II РУ на МВР, в рамките на досъдебното производство, а впоследствие на 24 февруари 2014 г. – пред съдия от Варненския районен съд, в хода на разглеждане на дело по обвинение в хулиганство срещу местен бизнесмен.
Танев и Манушкина са с чисто съдебно минало. За конкретните деяния Районен съд – Варна, им наложи наказания от по 8 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване бе отложено с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на съдебния акт в сила. Съдът потвърди взетите по отношение на двамата мерки за неотклонение „подписки“. Определението по мерките за неотклонение подлежи на обжалване в 7-дневен срок. Самата присъда може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.