Управляващите зарязаха протокола: Областният управители „обслужи“ кмета с чадър

Веселин Златков

Държавата разпъна чадър над главата на кмета на Варна Иван Портних! Това не е някаква спекулация, а буквалната истина. За това има и доказателства, които не само не могат да бъдат скрити, а и без друго станаха публични, при това от снимки в информационния сайт на община Варна Live.Varna.bg.
За какво точно става въпрос?
На кадрите от честването на Богоявление ясно се вижда (при това на три места!), че представителят на държавата на местно ниво, човекът – институция, Областният управител на Варненска област Стоян Пасев, ревностно пази кмета на Варна Иван Портних от дъжда. По време на тържествения водосвет, на последвалото шествие и на честването на рождението на Христо Ботев пред паметника му в Морската градина – навсякъде Пасев внимателно обгрижва варненския кмет и пази капка да не капне върху него. При това буквално!
Вероятно е излишно да споменаваме, че йерархията на местната власт Областният управител стои над кмета на Община, пък била тя и Варна.

2 - Chadur 2
Вярно е, че кметът се избира от гражданите, а управителят се назначава от централната власт, вярно е и това, че общинската власт е „самоуправление“, тоест – до голяма степен самостоятелна. Вярно е обаче и това, че Областният управител може да спира и отменя решения на общината и кмета, което все пак показва чия власт е по-голяма.
В случая с Пасев и Портних обаче изглежда очевидно кой е началник, кой – подчинен…
Като оставим шегите настрана, си заслужава да споменем, че напоследък официалният протокол при публичните прояви на властта брутално се нарушава. Това никак не е добре, поне от гледна точка на традициите в държавността ни. Подобни случаи показват ясно колко е политическата, а и общата култура на управляващите.
На вас, читателите на „Народно дело Седмицата“, оставяме сами да коментирате, че представителите на ВМС, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и духовниците очевидно могат да минат и без чадър на Богоявление.
Фото Live.Varna.bg