Уникално решение: Община Варна задължи граждани да не вдигат нова Грамада

Веселин Златков

Уникален документ за съгласуване на гражданска проява състави община Варна. Той е подписан от зам.-кмета по сигурността Тодор Иванов и съгласува отбелязването на 3 години от смъртта на Пламен Горанов. Протестиращият варненец пламна пред сградата на общината на 20 февруари 2013-а и почина от изгарянията си дни по-късно, в деня на Освобождението от османско иго – 3 март. След смъртта му беше обявен ден на национален траур.
Общината съгласува провеждането на събитието, организирано от няколко варненски граждански организации, като религиозна проява – панихида. Прави се дори предположение, че на него ще присъстват „около 50 души“. Не е ясно дали за общината има някаква разлика, ако на мястото се появят повече (или по-малко) хора.
Най-интересното е, че съгласуването на проявата е с две забележки. Първата е да не се спира движението и да не се блокират улици. Втората гласи буквално следното: „Да се спазват общественият ред и чистотата на района, да не се поставят камъни и други предмети“.
Указанието идва скоро след като от стълбите на община Варна беше премахната Грамадата от камъни, която протестиращите издигнаха по време на протестите от февруари и март 2013-а. За много варненци тя беше и символ на съпричастност към трагичната съдба на Пламен Горанов. Копие от документа, с който общината се опитва да забрани натрупването на нова грамада, беше разпространено във фейсбук. Много граждани коментираха, че явно ръководството на община Варна е силно разтревожено, че недоволството им пак може да придобие форма, която не може да бъде скрита. Изричното напомняне за спазването на обществения ред и чистотата обаче е предупреждение, че на поставянето на камък може да се гледа като на нарушение и да налагат глоби.
Варненци, които на 3 март все пак решиха да отбележат годишнината от смъртта на Пламен Горанов според първоначалната си идея за издигане на нова каменна грамада, останаха изненадани и възмутени от реакцията на общински служители. Те правили снимки и записвали кой оставя камъни, твърдят участници на иначе съгласуваната с местната власт проява. В крайна сметка, появата на нова Грамада беше предотвратено. На следващия ден на мястото нямаше и следа от камъните и свещите, оставени на мястото, където горя Пламен  Горанов. Единственото, което можеше да се види пред стълбите на общината, бяха няколко малки саксийки с цветя.