Уникалният Аквариум продължава да е в тежко състояние

Веселин Златков

От години състоянието на сградата на варненския Аквариум, построена преди 106 години по проект на прочутия арх. Дабко Дабков, е в тежко състояние. Преди време „Петел“ направи репортаж за състоянието ѝ и днес с разочарование можем да кажем, че много малко се е променило. За повече от две години единствената разлика е, че грозните зелени платна, които покриваха застрашените орнаменти на фасадата, са заменени с по-фина мрежа, която показва впечатляващата украса.


За съжаление обаче пукнатините по този символ на морска България си остават все така сериозни. Ще станем ли свидетели на рухването на този безспорен архитектурен паметник, или все пак държавата ще се погрижи за собствеността си? Думата, естествено, е на специалистите, както и на хората, които определят бюджета на Института за рибни ресурси. Със сигурност, за да се реставрира старата сграда, са необходими не само пари, но и специалисти със сериозен опит. А това вероятно значи още повече пари.
Но колко в крайна сметка струва един от най-ценните морски символи на Варна, който наред с всичко е и сам по себе си свидетелство за обратите на историята? Аквариумът, който по първоначалната идея на цар Фердинанд трябва да е аналог на морските зоологически станции в Европа, през годините е бил казарма, убежище за бежанците от Тракия, Машинно и Рибарско училище. Сградата му е претърпяла много обрати, но в крайна сметка е оцеляла до днес. Ще я запазим ли, или ще се окаже, че реакцията, очевидната необходимост от която е ясна от години, ще дойде твърде късно?
На всичко отгоре, районът на Аквариума явно дава подслон на хора, които просто не зачитат историята, а използват Морската градина за безсмислена проява на сила. Пример за вандалските им действия е окачването на пейка на входа на лятното заведение пред старата сграда, която ще виси по този начин вероятно до момента, в който някой от общинското предприятие, което поддържа парка, все пак се намеси.