Уникален автомобил украси ретро похода „Морски бриз“

За 20-а поредна година във Варна се проведе автомобилния поход „Морски бриз“. В атрактивната разходка до курортните комплекси се включиха 25 ретроколи. Безспорно най-атрактивният от тях бе Excalibur. Той е произведен през 1983 г., като е един от 97-те такива в света. Направен е по поръчка за писателя Джо Ориоло, който е автор на историите за добрия дух Каспър, които някои помнят от детските си години. Името му е гравирано на специална табелка, която краси дясната част на таблото на колата.

29_3
Собственик на уникалния Excalibur е варненецът Красимир Недялков. Има я от три години. „Произведена е за американския писател Джо Ориоло. Вътре в нея има удостоверяваща табелка, на която е изковано, че колата е произведена специално за този писател. Трудно е да се сдобие човек с такава кола, защото тя е единствената в България. Много случайно попаднах на тази кола. През българин емигрант в Щатите, купувана е от Сион, негова дъщеря я наследява след смъртта му и много случайно е попаднала в България. Всички такива коли се поддържат трудно. Едва се намират резервни части, тъй като за тези модели такива не се произвеждат вече. Привлече ме с визия, виждате, че всеки минаващ снима първо нея. Привлече ме също и с историята си. Трето – уникалност, 97 коли такива са произведени в света. Аз лично имам още няколко коли. Два ягуара от 67-а година, два мерцедеса сравнително редки серии, плюс първия мерцедес на Тодор Живков е в колекцията ми. Вече повече от 15 години се интересувам от ретро коли. Рядко участвам в ретросъстезанията, поради служебна ангажираност. Все пак отнема доста време. На този поход традиционно участвам“, каза Недялков.

29_4
Сред останалите по-интересни модели личеше и най-мощният от тях – Ford Mustang. Собственост е на Костадин Василев от Варна и е произведен през 1971 г.
„Хобито ми са ретроколите. Имам две такива. Едната е от 25 години, а тази е от четири години. За мен Форд Мустанг като линия и изпълнение са класика. Харесва ми аеродинамичната форма. Струва си човек да ги пази и поддържа, за да могат да им се радват и другите. Историята я видях преди 40 години, но тогава нямах пари, а исках да я имам. По-късно посъбрах пари и реших, че ще я имам. Колата е 351 коня. На първа скорост вдига 100 километра. Километражът е до 320 километра. Аз не карам бързо. С годините улягвам. Трудно се поддържа. Но пък от Щатите за две седмици идва всичко, в е-bay има доста части. Преди години беше проблем, но сега не е. Известна е колата от филма „Да изчезнеш 60 секунди“. Аз не съм изчезвал за толкова, карам бавно. Вадя я само от рали на рали. Съхранявам ги в гараж, поддържам ги в добро състояние, за да може да се съхранят по-дълго“, каза Василев.

29_1
В красивия автомобилен поход се включиха и други много хубави ретроколи. Сред тях личаха Кадилак, Щауерпух, москвичи, опели и други атрактивни модели. Най-старият автомобил бе Вартбург, произведен през 1965 г.
Мотор на организацията отново бе Орлин Пенев, заради когото Варна спокойно може да се нарече столица на ретронадпреварите. Това е така, защото морската столица си има собствен шампионат, който е съставен от четири ралита. Началото на „Морски бриз“ е през 1997 г. „Тогава беше криза, не можахме да направим второто ретрорали „Нептун“. Събрахме се познатите със стари автомобили и направихме една разходка. Решихме и да основем ретроклуб. Така 1997 г. е рождената дата не само на „Морски бриз“, а и на ретро мото клуб Варна. На тази пролетна разходка, която после нарекохме „Морски бриз“, решихме да създадем и клуба. Така че догодина ще честваме и 20-годишнината на клуба. Традицията е с това мероприятие да открием сезона за ретроавтомобилите. Тогава беше един клуб, сега са няколко. Имаме представители от клуба на Трабант, на Лада. Москвичите не дойдоха, но пък дойдоха много неангажирани към ретроклубове. Надявам се да пораснем с още членове“, каза Пенев.