Украйна иска възстановяване на ферибота Варна – Иличовск

Възстановяването на фериботната връзка – Варна – Иличовск е една от темите, поставена от посланика на Украйна у нас Микола Балтажи по време на среща с кмета на Варна Иван Портних. „Това е изключително важен проект, затова подкрепих идеята за по-активна работа в тази посока“, каза кметът. Микола Балтажи вече е разговарял с представители на „Морска администрация“, предаден е проект за сключване на двустранно споразумение между Украйна и България. „Очакваме отговор от българската страна, има въпроси, които трябва да се съгласуват на експертно ниво, в момента работим по този въпрос“, заяви Н.П. Микола Балтажи.
По време на срещата са обсъдени възможностите за изграждане на черноморска кръгова магистрала – един проект на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, затвърждаването на добрите отношения между бизнеса във Варна и Украйна, включително организиране на икономически форум в морската столица. Поставена е и темата за необходимостта от промени на трудовото законодателство, които да гарантират по-добри възможности на украински граждани да работят в България. Кметът Иван Портних е представил проекта за новите икономическите зони във Варна.
„Надяваме се на добър туристически сезон, ранните записвания и статистиката до момента дават основание да вярвам, че така както през м.г. има 12% ръста на украинските туристи, тази година ще се радваме на повече гости във Варна“, каза кметът. „Вярвам, че с въвеждането на безвизовия режим за украинските граждани, броят на туристите в други държави членки на ЕС, включително и в България, ще се увеличи“, заяви Микола Балтажи. По негови данни значително се е увеличил броят на украинците, които живеят в страната. Посланикът е помолил Община Варна да се ангажира с осигуряване на престой на украински деца, пострадали от войната. Микола Балтажи благодари за поетия ангажимент за ремонт на паметника на загиналите украинските войници, загинали в Руско-турската война.