Украински екипаж отправи зов за помощ от кораба си

 

20 украински моряци бедстват на борда на кораба „Амсел“ във Варна. Екипажът е без храна, вода и отопление от началото на януари, а заплати не са получавани за една година, съобщи миналата седмица пред „Труд“ адвокатът по морско право Христо Раев.
Моряците са опънали плакати на борда със зов за помощ „Спасете ни“. Плавателният съд е на ремонт в корабостроителния завод във Варна. Собственик на кораба е офшорна компания, а оператор е гръцка фирма. Екипажът е сигнализирал за бедственото си положение няколко институции. Моряците обаче нямат право да напуснат кораба, защото така ще загубят правото си да получат дължимите суми.
„Десет човека от екипажа сме се обърнали към адвокат с надеждата да получим всички заплати, които собственикът ни дължи“, това заяви пред медиите капитанът на кораба „Амсел“ Виктор Дяченко. „Сред екипажа има различни мнения – едни искат да останат, други да бъдат репатрирани, трети трябва да се приберат в Украйна по здравословни причини. Аз, като капитан, трябва да остана до края“, категоричен бе Дяченко пред Радио Варна.


Директорът на „Морска администрация – Варна“ Валентин Енчев съобщи, че заплатите за последните четири месеца на екипажа са били преведени на застрахователя, а се очаква в началото на следващата седмица да постъпят по сметките на екипажа.
„Информацията, с която аз разполагам, е, че периодично се правят доставки на храна и вода. Екипажът не остава гладен, но снабдяването е през няколко дни, което създава напрежение сред моряците“, каза Енчев.
„Има правила, те ще бъдат спазени. Правилата са в интерес на моряците. Ние сме тук, не сме се покрили“, каза представителят на застрахователната компания Людмила Павлова. „Застраховката не гарантира трудови печалби. Моряците са можели да кажат, че нямат доверие на техния работодател и това да стане възможно. В момента чакаме да ни дадат списък с хората, които искат да бъдат репатрирани“, коментира тя в средата на миналата седмица. Никой от екипажа обаче не беше пожелал до предния четвъртък да напусне борда на кораба, за който се появи информация, че вече е придобит от банка. Причината за колебанието на моряците е, че много от тях имат много месеци стаж на „Амсел“ и има възможност окончателно да загубят възнагражденията си, ако си тръгнат.

Фото: Радио Варна, Maritime.bg