Ужасна нередност на гробищата хвърли жена в отчаяние

 

Варненка се обърна към „Народно дело Седмицата“ със сигнал за ужасна нередност, която се надяваме да не сполети никого в дните на най-голямата за всеки човек мъка. Дни след като е погребала майка си в гробищен парк „Кантара“, варненката се върнала на гроба ѝ. Това, което обаче видяла, я хвърлило в истински шок.


По думите на жената, пръстта на гроба се била слегнала само за 9 дни с около 40-50 см. Когато се обърнала към гробар, за да го попита защо мястото на вечния покой на майка ѝ е в такова състояние, той ѝ отговорил, че трябва да плати допълнително, за да се насипе още пръст и да се заравни. Може би гробарят е искал парите „на ръка“, но жената решила да постъпи както е редно.
Тя отишла в управлението на общинската фирма „Обреди“, която стопанисва гробищните паркове във Варна. Там й казали, че слягането на гробовете е нещо нормално, взели парите и обещали да свършат работата – да насипят още пръст, да заравнят гроба и да поставят рамка.
„Отново отидох на гробищата и какво да видя – нищо от това, за което си платих 41 лева допълнително, освен тези 400 лева, които дадох за самото гробно място, не е направено. Натрупани са боклуци! Това е гавра! Дошла съм на гроба на майка ми с близки, а няма къде една свещ да запалим… Аз не искам нещо помпозно, искам съвсем прости неща“, коментира потресената жена.
Съвсем наскоро тя погребала и съпруга си, подобни проблеми не е имала. Според варненката, на гробищата е задължително да има различно отношение както към мъртвите, така и към скърбящите близки.
„Какво си мислят тези, които си вършат работата толкова безобразно и дори за елементарни неща искат допълнително пали? Че отношението към тях ще е друго, когато починат?! Поне това не ги ли кара да си вършат малко по-съзнателно задълженията?“, коментира възмутената варненка. Състоянието на гроба на майка ѝ се вижда на снимките, която тя ни изпрати.