Удивителни шест биса за East-West Chamber Orchestra 

 

Има много концерти, които радват, но малко са концертите, които човек преживява като събития от личната си история. Такъв концерт подари на варненската публика Международният камерен оркестър „East-West Chamber Orchestra“ в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Един от върховите моменти на силното Музикално „Варненско лято“ 2018, гастролът явно беше събрал не просто почитатели на класиката, а истински ценители, които при срещата с голямото изкуство гостите се превърнаха във възторжена аудитория.

Вечерта започна с един образец на Западноевропейския романтизъм – Концерта за цигулка, пиано и струнни в ре минор от Менделсон, който беше изслушан със затаен дъх от публиката. Публиката получи три брилянтни пиеси, изпълнени на бис като подарък от двамата звездни солисти – пианиста Ростислав Кример, който е и главен диригент и артистичен директор на оркестъра, и Сергей Крилов – виртуозен цигулар, получил световно признание заради дълбокия лиризъм на своя почерк.

Мост към руската музикална традиция хвърли втората част на програмата – Вариации на тема от Чайковски от Аренски и Серенада за струнни от Чайковски. Проникновено изпълнени от оркестъра, съставен само от изключителни солисти, носители на най-високи европейски и световни награди, произведенията развълнуваха всички присъстващи. Последваха нови бисове, изпълнени в атмосферата на споделеност и отличен контакт с публиката, която беше покорена с последното изпълнение. Гостите направиха великолепен жест към българските си домакини – изсвириха в специален оркестров аранжимент стоплящата всяко българско сърце песен „Хубава си, моя горо“.