Убиец на възрастни мъж и жена получи доживотна присъда

Варненският окръжен съд призна за виновен Васил Дотков за това, че на 23 ноември 2013 г. във Варна в условията на опасен рецидив умишлено умъртвил повече от едно лице – възрастни мъж и жена от Варна, в жилището им на ул. „Бузлуджа“. Съдът му наложи наказание доживотен затвор. Присъдата ще бъде изтърпяна при специален режим в затвор, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна.
Мъжът бе признат за виновен и по второто обвинение – отнемане на чужди движими вещи от владението и собственост на Николай Курдов и Дора Иванова, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Отнетите три мобилни телефона са на  обща стойност 110 лева. Определеното наказание за това престъпление е лишаване от свобода за срок от 6 години и 6 месеца в затвор.
Васил Дотков ще изтърпи най-тежкото от определените наказания, а именно доживотен затвор при специален режим в затвор. При изпълнение на наказанието се зачита времето, през което е бил с мярка за неотклонение задържане под стража, считано от 29 януари 2014 г.
ВОС осъди 53-годишния мъж да изплати на съпругата и дъщерята на Курдов обезщетения за неимуществени вреди в резултат на деянието, ведно със законната лихва, до окончателното изплащане – 150 000 лева за Дора Иванова (съпруга и сестра на пострадалите), както и 120 000 лева на дъщерята Марияна. Дотков ще плати и направените разноски по делото.