Търсете специалист при неправилни маточни кръвотечения

Д-р Станислава Кузманова, АГ специалист, Сити Клиник Варна

Д-р Кузманова е специализирала детско-юношеска гинекология, колпоскопия, хормонозаместваща терапия и извършва лапароскопски операции. Води наблюдение на бременност и раждания, провежда консервативно и оперативно лечение на гинекологични заболявания, сред които и пластика при изсипване на влагалището.
Един от честите симптоми, които водят пациентката до АГ-кабинет, е неправилното маточно кръвотечение, което в медицината се нарича дисфункционално. За отклонение от нормален менструален цикъл се счита, когато менструациите са по-чести от 21 дни, продължават повече от една седмица или са прекалено обилни. Понеже са оскъдни и непостоянни, обикновено жените не им обръщат внимание и късно посещават АГ специалист.
Съcтоянието може да бъде във всяка възраст. Съществуват различни класификации. Обикновено се разделят по възраст:
пубертет – 12-18 г.
репродуктивна възраст – 18-45 г.
менопауза – 45-55 г.
Причините са хормонални – особено характерни в пубертета и менопаузата. Често се комбинират с по-продължителни периоди на липса на мензис (аменорея). В такива случаи винаги трябва да се изключва бременност – вътре- и извънматочна. Предпоставки за появата на неправилни маточни кръвотечения в пубертета най-често са недохранване, диети, витаминна недостатъчност. Белезите са: секрет от гърдите, окосмяване, акне, омазняване на кожата. Много често на тези симптоми не се обръща внимание.
В периода преди менопаузата най-честата причина е жлезистатата хиперплазия. Тази диагноза може да се предположи с изследване с ехограф, но е наложително абразио или хистероскопия.
В репродуктивна възраст се наблюдават: 1. Хормонални нарушения – липса на овулация, проблеми с овулацията, хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза, нарушения на надбъбречните жлези, хипофиза. 2. Възпалителни заболявания. Те се появяват с болка, предшестващо засилено „бяло“ течение, подсказва откъде е инфекцията.
Вътрематочни противозачатъчни (спирали) също благоприятстват този тип прояви. Ако не се предприеме лечение, вероятността за трайно увреждане на маточната тръба и последващ стерилитет е голяма. Така че, ако имате спирала – посещавайте редовно своя гинеколог, сменяйте я в срок  и не подценявайте болките и теченията, които могат да се появят. 3. Туморни заболявания – като причина пораждат най-сериозни опасения. От доброкачествените тумори най-чести са миомите, полипите на маточното тяло, кистите на яйчника. Но тук са и злокачествените заболявания на шийката на матката.
Изследвания, които се назначават при неправилни маточни кръвотечения: на първо място – цитонамазка. Колпоскопия с прицелна биопсия. Изследване на влагалищния секрет. Хормонални изследвания. Кюртаж.
Лечение – не отлагайте посещение при АГ специалист при появата на нередовно маточно кръвотечение. Само преглед и изследвания, назначени от лекаря, могат да доведат до точна диагноза и избор на терапия за всеки отделен случай. Самолечение с капки, билки, таблетки е не само противопоказно, но и опасно.

Logo-sity

www.cityclinic.bg  тел. 0700 33 900 и 0892 202 080