Тъжна равносметка: Пет години без морски круиз от наше пристанище

 

 

През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, показват данни на Евростат за тенденциите при развитието на този вид морски туризъм в страните на ЕС през миналата година. Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна, е бил през далечната 2013 г., сочи европейската статистика, цитирана от Novrirn.bg.

Въпреки това много наши туристически компании предлагат круизи с организиран транспорт с най-известните лайнери на известни круизни компании като Celestyal Cruises (тръгване от Лимасол), Costa Cruises или Costa Crociere – круизна компания, базирана в Генуа, Италия, собственост на най-големия круизен оператор – американско-британската корпорация Carnival Corporation and plc, конгломерата Royal Caribbean Cruises LTD и др.

Родните компании предлагат круизи с организиран транспорт до начално и крайно пристанище, което отменя ангажиментите на туристите за организация на самолетни билети. За онези, които искат да отплават от начално пристанище, родните туроператори съдействат за евтини самолетни билети по специални тарифи на авиокомпаниите, хотелско настаняване и визи, където е необходимо.

Така например круизът „Венецианско колело“ с полет от София до Венеция и оттам с круизен кораб струва около 2000 лева, круизът „Американска мечта“ с полет от Истанбул до Маями, САЩ, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3570 лева и др.

Някои от най-евтините круизи, предлагани от наши компании, включват много изгодни отстъпки до 50 на сто за втори човек при пътуването, като например петдневна екскурзия с кораб около Италия за 500 лева на човек, а три дни с кораб по Средиземноморието на южната ни съседка Гърция се оферират за около 600 лева на човек.

Предлагат се и луксозни оферти по 1600 лева на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1700 лева за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

През миналата година броят на пътниците, които са пътували с морски круиз от страна на ЕС до различни дестинации, достига 7 милиона души, като надминава рекорд от 6,9 млн. през 2012 г., сочат данните на Евростат.

Най-много пътници (около 85 на сто от всички пътували) са започнали своя круиз в една от петте страни на ЕС, като лидерството за най-много туристи на круизни кораби се държи от Италия – близо 2 млн. души са тръгнали на път от пристанища в Италия. Следват: Испания – 1,5 млн. пътници, Германия – 1,1 млн., Великобритания – 1 млн., и Белгия – 500 хиляди пътници.

Най-много пътници са потеглили на круизни пътешествия от две европейски пристанища, които държат лидерството при този вид туризъм: Саутхямптън, Великобритания – над 830 хиляди пътници, и Барселона, Испания – 720 хиляди.

При съседите ни безспорен лидер в круизните пътувания е Гърция с над 220 хиляди пътници от пристанища на южната ни съседка. Броят на круизните пътувания от Турция бележи спад: от 250 000 пътници през 2013 г. – до около 60 000 през м.г., и то предимно с дестинации в Средиземно море. Северната ни съседка Румъния също няма реализиран нито един круиз от свое пристанище през миналата година.

Морските круизни пътувания, обхванати от тази статистика, са тези, при които пътниците са снабдени със собствени каюти и развлечения на борда. Пътниците на фериботи или на еднодневни екскурзии с кораб не са включени в изследването, уточнява Евростат.