Туристическият бранш във Варна закри сезона с награди

Активният туристически сезон в морската столица бе символично закрит на специално тържество, организирано от Община Варна миналата сряда. В залата на Градската художествена галерия присъстваха представители на всички браншови структури в сектора, зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, почетните консули на Израел – проф. Красимир Методиев, на Германия и Франция – Недялко Неделчев, на Индонезия – Красимир Симов, районни кметове, представители на Летище Варна, много хотелиери, туроператори, ресторантьори, екскурзоводи. Поздравителен адрес бе изпратен от Николина Ангелкова, министър на туризма, съобщи общинският информационен сайт Live.Varna.bg.
Статистическите данни за изминалите летни месеци оправдаха оптимистичните прогнози за двуцифрен ръст в туризма както в национален, така и в регионален план. Активният сезон в морската столица приключи в края на октомври, когато бяха последните полети от лятната чартърна програма на летище Варна, а на морска гара пристигна последният пасажер, стана ясно на срещата.

15-tirizum-1
„Варна трябва да бъде привлекателна дестинация четири сезона! Работим за реализиране на тази цел мотивирани от факта, че имаме всички предпоставки – прекрасна природа, богато културно-историческо наследство, минерални водоизточници, които могат да станат основа за развитие на целогодишен спа туризъм. Знаете, че сме инициатори на законодателни промени в тази насока.“ Това заяви кметът Иван Портних при приветствието си към участниците в срещата. Той отчете, че е изминал един успешен сезон, за което заслуги имат всички представители на бранша. „Прогнозите за 2017 г. са оптимистични, което ни ангажира да работим още по-активно за развитието на сектора. Факт е, че положихме доста усилия по отношения на модернизирането на инфраструктурата. Голямо предизвикателство остава изграждането на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци, защото без чисто море не може да разчитаме на устойчиво развитие на туризма“, допълни кметът. Приветствие към гостите отправи и областният управител Стоян Пасев.
По време на тържеството бяха раздадени и награди за принос в развитието на туризма. За увеличаване ръста на туристите на територията на община Варна през 2016 г. приз получи „Дестинейшън туристик сървисис“, с управител Калин Сутев. Фирмата е официален представител и агент за България на немския туроператор DER Touristik, с най-голям брой реализирани записвания от пазари Германия, Австрия, Щвейцария, Люксембург, с акцент в програмата си – дестинациите Варна и Бургас.
За привличане на най-голям брой туристи от различни целеви пазари наградата взе Григор Фиданов, собственик на „Хотелско мениджърска компания“. През март тази година той сключи една от най-големите сделки в туризма, като купи хотелите „Обзор“ и „Изгрев“ в курорта Златни пясъци. За варненски ресторантьор бе отличен Орлин Павлов, собственик на веригата заведения Happy Bar & Grill – с 29 заведения в страната и 2 в чужбина. Награда за активен ангажимент при решаване на проблемите в сферата на туризма бе дадена на Георги Щерев – председател на съюза на хотелиерите в кк Златни пясъци. По време на тържеството почетни плакети получиха екскурзоводи и туроператори. Обявени бяха и отличените в конкурса „Млад предприемач/мениджър в туризма“, който стартира при откриването на летния сезон на 15 май. Призовете спечелиха Борислав Димитров – специалист „Пътувания и резервации“ в туроператорска фирма, Иван Цветанов – маркетинг мениджър на верига хотели AQUA, и Полина Дочева – главен мениджър на хотел-галерия „Графит“.

Фото Live.Varna.bg