Тунелът под ФКЦ ще остане затворен до април

 

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че се надява започналият официално миналата седмица ремонт на булевардите „Цар Освободител“ и „Приморски“ да приключи до април. Реконструкцията обхваща района под ИУ, трасето край входа на Морската градина при Летния театър и тунела под ФКЦ.
На церемонията по първа копка на обекта той коментира, че една от най-важните цели е да се изгради нова дъждовна канализация. „Знаете, цялата дъждовна вода от града се събира тук“, каза Портних.


Освен до допълнително натоварване на трафика по бул. „Осми Приморски полк“ и „Мария-Луиза“, а най-вече по бул. „Княз Борис I” покрай градинката „Севестопол“, ремонтът води до промени в маршрута на важни линии на градския транспорт. Те бяха обявени дни по-рано, но някои граждани чакаха по спирките, явно заради липса на информация. Кметът на Варна каза, че по спирките са били сложени съобщения, но недоброжелатели са ги унищожили.
Междувременно за шофьорите във Варна остана нелеката задача да измислят алтернативни маршрути, които не включват затворените участъци. И тъй като възможностите не са кой знае колко, през миналата седмица трафикът на коли по бул. „Княз Борис I” край градинката „Севастопол“ се утежни значително. Задръствания започнаха да се образуват и по булевардите „Осми Проморски полк“ и „Мария-Луиза“.


На следващия ден беше положено начало на ремонта на ул. „Първи май“ в кв. „Аспарухово“. Проектът предвижда подмяна на подземната инфраструктура, основен ремонт на пътната настилка, нови бордюри и тротоари, пътна сигнализация и изграждане на джобове за спирките на градския транспорт.
По северното платно ще бъдат изградени и ленти за надлъжно паркиране. Дължината на ремонтирания участък е 1300 м. Ремонтът също е част от проекта „Интегриран градски транспорт“ – втора фаза“ и е на стойност около 3,8 млн. лв.
„Инфраструктурните проекти, по които работим, са много. В „Аспарухово“ продължават дейностите по ул. „Мара Тасева“, предстои ремонт и на бул. „Народни будители“ – там проектът е на ниво проектиране. Ремонти има в цяла Варна. Наясно сме, че има трудности за трафика, но моля гражданите за търпение и толерантност, защото това е начинът за създаване на по-добри условия за пътуване“, допълни кметът Иван Портних.