Трудности с таблетите и с дебатите: Системата за гласуване на Общинския съвет се срина на сесията

 

На няколко пъти на последната сесия на Общински съвет – Варна, системата за електронно гласуване се срина. Наложи се съветниците да съобщават един по един на глас какъв е вотът им, а подобни сривове вече се превръщат в нещо обичайно на заседанията им.
Първия път таблетите спряха да отчитат вота на съветниците още преди приемането на дневния ред. После на няколко пъти ситуацията се повтаряше, а след обедната почивка се наложи председателят на съвета Тодор Балабанов (ГЕРБ) да обяви пробно гласуване, за да се провери работи ли системата. През цялото време няколко техници, отговарящи за сигурността на системата, са в услуга на варненските избраници. Въпреки това периодично ситуацията се повтаря. На предишни общински сесии е имало и случаи, в които несигурността на системата е използвана и за повтаряне на вота по даден въпрос, ако резултатът не се харесва на мнозинството.
Като цяло сесията премина без особени дебати, а опитите за такива бяха посрещани „на нож“ от мнозинството. Лидерът на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева беше категорична, че дебати, които са се водили в комисиите, не бива да се повтарят и в зала „Пленарна“, намеквайки, че това е някаква форма на популизъм, най-вече заради прякото предаване на заседанието по телевизията. Наложи се съветници от опозицията да й припомнят, че съветниците имат пълно право да се изказват и да поставят въпроси на сесията, тъй като именно там се вземат окончателните решения, а комисиите са само помощен орган.
За пореден път опозицията не успя да получи и директни отговори в зала на питанията към кмета Иван Портних. Съветници от БСП поставиха поредица от наболели проблеми пред администрацията, за които са сезирани от гражданите. Въпреки настояванията да отговори на място, кметът даде да се разбере, че ще праща писмени отговори. Портних се извини, като каза, че има спешен служебен ангажимент в другата част на сградата на общината и напусна заседанието на съвета, след като изслуша поставените на вниманието му проблеми.