Три волейболистки от Варна водят Бургас към четворката

Диана Филипова, Виктория Викторова и Лора Илиева играят за новака в женското първенство

29_1

Три варненски волейболистки приеха през лятото офертата на Бургас 2007. Опитните Диана Филипова, Виктория Викторова и Лора Илиева решиха да помогнат на новака в женското първенство.
Със състезателките от морската столица тимът се бори за четворката, като към днешна дата заема пето място във временното класиране.
Дида, Вики и Лора ходят само за мачовете, а когато им предстои важна среща, провеждат и една-две тренировки с момичетата от Бургас.
В първите осем кръга новакът се представя доста добре, като има четири победи и четири загуби. Бургас 2007 победи Раковски с 3:0 у дома и би като гост ЙЕБ Шумен с 3:1, варненския Спартак с 3:0 и ЦСКА с 3:2. Пораженията на морските момичета са от Марица и Левски с по 0:3 като гост и у дома от Славия с 1:3 и Казанлък Волей с 0:3. Лора Илиева игра и в осемте двубоя, докато Диана Филипова и Виктория Викторова – в шест от тях.
Най-стойностен е успехът над третия ЦСКА, който тренира по два или три пъти седмично, а поражението от Славия бургазлийки броят за издънка, тъй като съперникът е бил напълно преодолим.
Варненските волейболистки са получили офертата още през месец май от един от ръководителите на клуба – Георги Делчев. Треньорка на Бургас 2007 е бившата националка Ваня Соколова. Диана Филипова е капитан на отбора, а освен двете й варненски съотборнички, в състава са една състезателка от София и млади момичета на по около 20 години. На мачовете в бургаската зала идват по около 100 зрители да подкрепят отбора.
За последно Дида, Вики и Лора играха в Шумен, като след това имат две години пауза от женските шампионати.
„Първенството тази година не е много силно. Има два изявени отбора – Марица и Левски. Другите разчитат на по-млади волейболистки. Ние, ако не бяхме се издънили срещу Славия, сега щяхме да сме в четворката. Бихме ЦСКА, които тренират доста повече от нашия отбор. Помня, че когато станахме шампионки с Енерджи (Варна) преди десетина години, нивото на първенството беше много по-голямо. Дори когато преди 2-3 години бяхме в Шумен, пак бе по-силен шампионатът”, сподели пред „Народно дело Седмицата” Виктория Викторова.
Тя и съотборничките й нямат поставени цели от ръководството, но сами са се амбицирали да влязат в четворката. В женското първенство отборите са девет, а второто завъртане започва на 20 януари, когато Бургас 2007 приема Марица.
–––––––––-
И трите са преподавателки по физическо

29_4

И трите волейболистки навлязоха в ново поприще. Те са преподавателки по физическо възпитание. Виктория е втора година учителка в ОУ „Васил Друмев” на деца от първи до седми клас. Диана е за първа година в училище, като преподава на осмокласници в Първа езикова гимназия. Лора е също втора година, но в школо в Долни чифлик.
Викторова и Филипова завършиха педагогика в Шуменския университет, а Илиева е кадър на Националната спортна академия. И трите са завършили магистратура в специалностите си.
Признават, че се чувстват добре като учителки, а освен редовните часове, са направили и СИП-ове по волейбол.
Вече повече от година Диана Филипова се радва на своята най-голяма радост в живота – сина си Александър, а Лора е щастлива с 9-годишната си дъщеричка Виктория.
––––––––––––
Пускат се в плажния волейбол през лятото

29_3

Диана Филипова и Виктория Викторова са сред най-опитните състезателки по плажен волейбол в България. В последните години двете имат много отличия в различни турнири в България и в чужбина. Дълго време Вики и Дида бяха конкурентки на игрището, тъй като играеха с различни партньорки, но вече са тандем и постоянно жънат победи на пясъка.
За съжаление през последното лято нямаше много турнири. Така те участваха на студентско първенство в Турция и на учителската спартакиада. Спечелиха и двете състезания. Викторова и Филипова се надяват през 2016 г. да има повече надпревари, тъй като спортът е изключително атрактивен.