Трима футболисти на Черно море поставени на дузпата

 

За Марчин Буркхардт, Вилиян Бижев и Хуан Вареа вече няма място на „Тича“

Симеон Райков също може да напусне при добра оферта от елитен тим или чужбина

Трима футболисти на Черно море са поставени на дузпата и най-вероятно договорите им ще бъдат прекратени по взаимно съгласие след последния мач за годината. Той е срещу Лудогорец на 12 декември от 12,30 часа на стадион „Тича“.

С „моряците“ ще се разделят Марчин Буркхардт, Вилиян Бижев и Хуан Вареа, които не попадат изобщо в групата в няколко срещи поред.

Полякът Буркхардт тази есен бе със статут на резерва, след като получи контузия в глезена, която наруши тренировъчния му ритъм. Той се появяваше за кратко в някои мачове, но личеше, че му липсва игрова практика. Впоследствие болките отново се обадиха и според кулоарна информация халфът трябва да легне под ножа. Това означава, че няма да започне пълноценна зимна подготовка и явно Марчин е преценил, че е най-правилно да се прибере у дома и след като се възстанови, да си намери нов отбор.

32-02

Бижев пък започна с гръм и трясък престоя си на „Тича“ в началото на годината. Стана голмайстор по време на зимната подготовка в Турция и Кольо Спасов му предрече бляскаво бъдеще. В официалните мачове обаче Вилиян не изпъкваше и не правеше това, което се очаква от него – да бележи. Въпреки това през лятото получи нов шанс, но през есента тотално разочарова. Има на сметката си само едно попадение, макар и с цената на три точки, на „Овча купел“. Твърде лош атестат за централен нападател, от когото се очаква само едно – голове.

Същото важи в пълна степен и за дошлия през юни Вареа. Аржентинецът трябваше да е сериозна алтернатива за върха на атаката, а опъна мрежата само два пъти. Първото попадение бе ценно, тъй като с него бе открит резултатът при успеха с 2:1 над Локо. Второто бе протоколно, с което „гаучосото“ оформи крайното 4:0 в Монтана.

С оглед на бледите изяви, тримата закономерно нахлузиха треньорския анцуг. И най-нормалното нещо е техните заплати да бъдат дадени на нови попълнения през зимата, които да се опитат да внесат свежи идеи и разнообразие в офанзивен план, както и да реализират далеч повече голове.

В деликатна ситуация е изпаднал и Симеон Райков. По време на есенния дял се заговори за нещо като конфликт между него и Никола Спасов. В основата на разпрата бил острият език на крилото, за което се знае, че рита топката за удоволствие, след като баща му върти мащабен бизнес и отдавна му е оправил живота. Под сурдинка дори се коментираше, че Райков приел тежко треньорското решение да не се появи изобщо на терена при гостуването в Ловеч, тъй като селекционерът на България Ивайло Петев бил дошъл на трибуните специално за да наблюдава неговата игра.

Пред „Народно дело Седмицата“ Спасов призна неотдавна, че е изненадан от есенното представяне на Райков, който е с безспорни качества, и няма обяснение защо се е представил под нивото си. Трябва да се отчете фактът, че в много от срещите Симеон влизаше като резерва, а в някои гледаше от пейката.

Предвид тези обстоятелства, няма да е изненада, ако пловдивчанинът поиска да напусне при добра оферта от елитен тим или чужбина. Както е известно, на „Тича“ имат практика да не задържат никой футболист, който е изявил желание да си тръгне.

Недко Петров