Траурни агенции протестираха срещу наредба

Представители на траурни агенции и търговски дружества за изработване на надгробни паметници и плочи, както и търговци на цветя протестираха пред общината срещу наредба на Общинския съвет, която дава монополни права на общинската фирма „Обреди ООД“.
„В момента фирма „Обреди ООД“ стопанисват гробищата и злоупотребяват с това. Часове за погребения, смъртни актове, всичко зависи от тях. Получава се така, че при нас, които сме частна фирма, идват хора искат да организираме погребението на техен близък, но ние не можем да им кажем точен час, защото чакаме одобрение от „Обреди ООД“. Те си записват часове, когато искат, а за нас, само ако останат. Това ще доведе до пълен монопол на фирмата им“, заяви Драгомир Драгомиров, представител на фирма за траурни услуги.
„Протестираме против незаконната наредба на Общинския съвет, чрез която се възлага управлението на гробището на едно търговско дружество, а всички останали търговски дружества остават в неравностойно положение. Това е нарушение в Закона за защита на конкуренцията. Безкрайно много са случаите, при които с тази наредба ни извиват ръцете. „Обреди“ са натоварени с административните функции на общината, като общинско дружество, но развиват и търговска дейност. Смъртните актове се издават на гробищата, където те упражняват дейността си и притеглят клиентите към тях. Надявам се изхода от делото да бъде такъв, какъвто е във всички останали градове, а именно дейността по управлението на гробищата да се извършва от административен орган, а не от търговско дружество, звено на стопанска бюджетна издръжка от общината“, заяви Свилен Неделчев, председател на сдружението на фирмите, изработващи надгробни паметници.
Той уточни, че с наредбата към фирмите за надгробни паметници се въвежда регистрационен режим. „Такъв може да се изисква само, когато е постановено със закон, не с наредба на местно ниво. Ние трябва да дадем цялата си налична информация на фирма „Обреди“, за да води само тя документацията, да подписва договори за наем и т.н., а това касае други конкурентни дружества. Монополът е забранен“, допълни още Неделчев.
Според думите на протестиращите в наредбата се казва това: Чл. 36, т. 4а – забранява се извършването на всякаква търговска дейност и услуги на населението, с изключение на „Обреди ООД“. Тя е била приета на сесия на Общински съвет на 4 август.
„Това трябваше да бъде подложено на обществено обсъждане във Варна, тъй като касае всички варненци. Дори митрополита накараха да се съгласи на кремация, а знаете, че църквата е против кремацията. Всичко се купува, всичко се продава“, коментира Росен Марков, търговец на цветя.
Граждани също са против, тъй като е възможно и гробното място, което са си платили за техен близък да бъде препродадено на друг. Близо 40 фирми, засегнати от наредбата, са завели колективно съдебно дело в Административен съд Варна.