Токов удар в „Девня Цимент“ предизвика запрашаване на въздуха

 

Гражданин сигнализира миналата сряда със снимка във фейсбук за екологичен проблем в района на Девня. Очевидецът, живеещ в горната част на града, свидетелства, че около 14 часа в този ден е чул глух тътен, който го е провокирал да се доближи до прозореца на дома си, за да види това, което веднага е заснел – гъста пелерина бял дим буквално е забулила завода „Девня Цимент“, намиращ се в землището на квартал „Река Девня“. Община Девня потвърди възникналата ситуация и даде обяснение на населението за случилото се.
От предприятието съобщиха, че причината за възникналата ситуация е токов удар. Вследствие на неравномерно подаване на ток от страна на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), захранването в “Девня Цимент“ е спряло за секунда, което е довело до блокиране работата на праховия филтър и запрашаване на района.
РИОСВ – Варна, е уведомена за случая. От „Девня Цимент“ съобщиха, че отделените в приземния атмосферен слой замърсители са от изходен продукт, но първоначално не уточниха от каква суровина е той – дали от RDF отпадъци, или от производство на цимент. По късно от завода обясниха, че става въпрос за прах с абсолютно натурален произход – пясък и варовик. „Създалата се ситуация не представлява заплаха за здравето и околната среда. Технологичният процес е напълно възстановен и съоръжението е в нормален работен режим“, съобщиха от „Девня Цимент“.