Тодор Каменов: Сравненията с именития му баща не влияят на Илиан Илиев

 

Осмината юноши на Черно море, дебютирали за мъжете, направили огромен скок

Единствено от тях зависи дали ще направят имена във футбола

Цели осем рожби на Черно море дебютираха за представителния тим в Първа професионална лига през сезон 2016/2017. Това са роденият през 1997 година Николай Минков, който вкара и първия си гол за батковците, набор 1998 Александър Михайлов, набори 1999 Иван Дюлгеров, Емил Янчев, Ертан Томбак, Румен Касабов и Илиан Илиев и набор 2001 Мартин Минчев.
Без Минков всички други играха и за юношите старша възраст в елитна група до 19 години под ръководството на Тодор Каменов. Стигнаха и до националните гарнитури в своята възраст.
За „Народно дело Седмицата“ Тодор Каменов говори за качествата на талантите, как са хванали окото на Гонзо и какво да очакваме от тях занапред.

Ето какво разкри Тодор Каменов:

Николай Минков – халф

Обигра се в Добруджа и се завърна с по-голямо самочувствие в родното гнездо. Типичен външен халф. Дребен, напорист, с добра техника и мощен физически. Силен в играта един на един, рязко сменя посоката. Радвам се, че го избраха за Играч на мача на „Лаута“, когато вкара майсторски гол. Хубавото при него е, че е перде. С хъс и спортна злоба.

Иван Дюлгеров – вратар

Дебютира за мъжете в Бургас със спасена дузпа и победа. После преживя тежко факта, че не го викаха в групата за мачовете. Получи и много голове в срещи на старшата в елитната група до 19 години. Бързо обаче преодоля лошия период и отново започна да пази силно на юношите. Стоян Ставрев ще му помага да развива безспорните си качества.

Ертан Томбак – десен бек

Уплътнява десния фланг и е изключително полезен, както в атакуващ, така и в защитен план. Има бързина и мощ, а техниката му позволява да центрира и подава перфектно. В дефанзивен план умее да се пласира и винаги да е с една идея по-напред от съперника. Притежава и арактер за голям футбол.

Александър Михайлов – десен защитник

Силов, безкомпромисен и повратлив краен бранител. Гори в играта, но трябва да е по-прецизен при отнемането на топката, за да не рискува да получава излишни картони.

Емил Янчев – централен защитник и вътрешен халф

Справя се еднакво успешно в центъра на защитата, като вътрешен и дефанзивен полузащитник. С ръст, физика и усет за пласиране. Влиза твърдо в единоборствата, знае как да изнася топката. С течение на годините ще стане ясно къде точно ще му е мястото в състава, но за всеки треньор ще е добре, че разполага с универсален футболист като него.

Илиан Илиев – халф

Външен халф – ляв или десен, който може да навлиза мощно навътре. Справя се и зад централния нападател. Фин, с техника и поглед върху играта, добра работа с двата крака. Напипва точния момент, в който да даде извеждащия пас от дълбочина. Трябва само да укрепне физически и да подобри играта си в защитен план. Сравненията с именития му баща не му влияят, поне на този етап.

Румен Касабов – полузащитник

И той е силен като десен и външен халф, тъй като рязко влиза навътре. Бърз е, силен в играта един на един, умее да подава и да завършва атаките, както го направи в дебюта си срещу Левски. Той обаче също трябва да натрупа мускулна маса и да е по-ефективен при отнемането на топката. С Илиан ги използвам да навлизат навътре от фланговете, за да освобождават пространства за включване на бековете.

Мартин Минчев – нападател

Типичен централен нападател, който играе по целия фронт на атаката. С огромни качества, футболен интелект и скоростна техника, които му позволиха да влезе при мъжете едва 16-годишен. С еднаква лекота бележи голове, изработва ги и участва в голови атаки. Маневрен, с правилни и елегантни движения. Модерен нападател.

Как стигнаха до мъжете

Шефът на школата Емануил Луканов, който е и помощник-треньор на мъжкия отбор, гледа редовно мачове на юношите и разговаря с мен. Има впечатление за всеки талант и когато Гонзо иска да види юноша на определен пост, Луканов му препоръчва кой да тренира с мъжете. От там нататък изборът е единствено на Гонзо.

Ще направят ли талантите имена

Въпросните наши таланти направиха огромен скок през изминалия сезон. Кой повече, кой по-малко, получи шанс да усети тръпката в мъжкия футбол. Сега единствено от тях зависи докъде ще стигнат в Черно море и във футбола. А треньорите в школата ще продължат да преследват две цели – да произвеждат попълнения за представителния тим и да следват утвърдения начин на работа с перспективните ни кадри.