Тодор Йотов смени Стоян Пасев на поста областен управител

На заседанието си предната сряда служебният кабинет на премиера Огнян Герджиков освободи от поста областния управител Стоян Пасев и постави на негово място морския офицер кап. I ранг Тодор Йотов. Освен във Варна, областните управители бяха сменени в още 13 от общо 28 области на страната. Мотивът за смените е “преглед на работата на досегашните областни управители, както и постъпили сигнали”, се казва в официално съобщение на пресцентъра на Министерски съвет. Тъй като основната задача на служебния кабинет била организацията на честни избори, “където има съмнения, са направени промени”, допълниха от правителствения пресцентър.
Новият областен управител на Варна Тодор Йотов е възпитаник на ВВМУ“ Н. Й. Вапцаров“, бил е командир на Пункта за базиране Варна (бившата Военноморска база) от 2012 до пролетта на 2014 г., след което премина в запаса.
В периода от 2008-2012 г. е бил военен аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония. На последните местни избори през 2015 г. беше част от гражданската инициатива „Живот за Варна“, която издигна кандидатурата на кап. Данаил Папазов за кмет на града. В момента преподава и завежда офис „Международна дейност“ на  ВВМУ. Новата седмица започва с първата среща на Тодор Йотов с медиите в качеството му на управител на област Варна.
Отстраненият от поста Стоян Пасев посрещна спокойно новината за уволнението си. Той коментира, че наследникът му на поста има впечатляваща биография, което е добра предпоставка, че ще изпълнява успешно задълженията си.
„Най-важното, което постигнах, е справянето с кризите във Варненска област, а те не бяха малко. Успяхме да опазим живота на хората, това е най-важното. Освен това имам три спечелени европроекта, не се сещам друг областен управител на Варна да е правил това“, коментира Пасев.
Той обеща, че от своя страна ще направи всичко, за да има приемственост в работата на областната администрация във Варна. „Важното е проектите, които са спечелени, да се реализират. Има подготвени още 5-6, подписани са и меморандуми за сътрудничество с Украйна и Румъния. Надявам се тази линия в работата на областната администрация да продължи“, допълни Стоян Пасев.

Фото БНР