Тодор Балабанов оцеля като председател на общинския съвет

Опозицията в Общински съвет – Варна не успя да свали от поста председателя Тодор Балабанов. Неговите съпартийци от ГЕРБ отказаха да участват в гласуването. Така във вота участваха 30 от общо 51 съветници. Предложението за отстраняването на председателя получи 21 гласа „за“. В урната бяха пуснати 8 празни бюлетини, които бяха отчетени като невалидни и една, която е попълнена по неправилен начин. Така Тодор Балабанов ще продължи да заема поста си.

Дебатът за освобождаване на председателя на Общински съвет – Варна сложи началото на последната общинска сесия.  Дни преди това социалистите в местния парламент се оплакаха, че искането дори не е включено в дневния ред, въпреки че е внесено в срок. Смяната е поискана от опозицията в съвета, като инициативата е основно на партия „Възраждане“ и БСП.

Балабанов отхвърли всички мотиви за оставката му. Те бяха, че сесиите на съвета напоследък са извънредни и така не могат да се поставят питания към кмета Иван Портних, че си позволява коментари и манипулира вота, включително и при гласуването, както и че не си изпълнява задълженията, тъй като съветът още няма правна комисия, която е ключова за работата му. Председателят на съвета заяви, че съветниците могат да задават въпроси към Портних писмено ежедневно. Балабанов отрече да е манипулирал вота по какъвто и да е начин. Той добави, че съветниците сами не са пожелали да се включат в правната комисия. По тази причина Балабанов се ангажира сам да се заеме със създаването ѝ на практика в средата на мандата на съвета.

Съветниците на ГЕРБ декларираха, че няма да участват в гласуването на оставката. Лидерът на групата им Бранимир Балачев заяви, че отстраняването  на председателя не е сред най-важните въпроси пред Варна. Колкото до това дали някоя партия е ощетена от поведението на Балабанов, според него най-прекъсвана от водещия на сесиите е била ГЕРБ.

Янко Станев от СДС също заяви, че формацията му няма да участва в гласуването. „Това е политически въпрос, зад който се виждат икономически интереси“, коментира той.

„Варна не се управлява добре, само гробищата са на печалба“, каза в отговор Костадин Костадинов от „Възраждане“. „Община Варна има нужда от видимо, работещо ръководство. Кметът не идва на сесиите“, коментира той и допълни, че искането на оставката на Тодор Балабанов е политически акт, насочен срещу ГЕРБ, които са показали, че не могат да управляват Варна.

БСП също застанаха твърдо зад искането на оставката. Те го обвързаха с много проблеми на Варна, като кризата с боклука, но и също и забавянето с години на решения, направени по предложения на опозицията. Дебатът продължи с поредица от словесни сблъсъци между мнозинството около ГЕРБ и опозицията в съвета, докато не беше прекратен по искане на съветници.

Опитът за остраняване на Тодор Балабанов продължи с избор на комисия по процедурата и провеждане на тайно гласуване.  След приключване на прозедурата се разбра, че досегашният председател запазва поста си, а ГЕРБ и съюзниците им остават непоклатимо мнозинство в Общински съвет – Варна.