Тийнейджъри извършиха зверско престъпление и плакаха в съда

 

„Искам при баба и дядо”. С тези думи обвиненият за изнасилването и убийството на старица в Провадия Станислав Митков поиска да бъде пуснат от ареста, обещавайки, че „това повече няма да се повтори“, съобщи от съдебната зала „Дарик“.
17-годишното момче не спря да плаче на глас при гледането на мярката му за неотклонение и на няколко пъти заседанието във Варненския окръжен съд беше прекъсвано за кратко, докато се успокои. В крайна сметка сълзите не трогнаха съда, който определи Станислав и по-малкият му брат Осман да останат зад решетките заради високата степен на обществена опасност.
Тялото на 77-годишната жертва беше открито в дома й на 25 ноември. В началото на по-миналата седмица тя наела Станислав и Осман да й пренесат дървата, за което им заплатила 20 лева. Два дни по-късно те решили да я ограбят и в сряда вечерта се промъкнали в дома й. След като възрастната жена усетила присъствието им, те я нападнали и изнасилили. Според съдебните медици причина за смъртта на старицата е множествена съчетана травма, несъвместима с живота.
Братята имат множество криминални регистрации, Станислав вече е осъждан за кражба. При убийството на 77-годишната жена той е изтърпявал наказание „пробация”. Седмица по-рано пък извършил кражба от дома на леля си.
Брат му Осман Реджебов Юсуфов е навършил 14 години само преди три месеца. Той е регистриран в Детска педагогическа стая още през 2015 г. От тогава до сега е извършил редица кражби и грабежи, а също така е проявявал агресия към съучениците си. На Осман му е бил определен обществен настойник и му са налагани възпитателни мерки, които обаче не са постигнали ефект, заявиха от прокуратурата.
Според назначената съдебно-психиатрична експертиза по-малкият брат е склонен към жестокост, а Станислав демонстрира нагло поведение и не се разкайва за извършеното престъпление. Двамата са съзнавали какво вършат.
Изнасилването и убийството на възрастната жена в дома й на 22 ноември са извършени с изключителна бруталност. Потресаващото е, че автори на престъплението са непълнолетни лица, изтъкнаха още от държавното обвинение.
Родителите на братята са в неизвестност. Двамата не са виждали майка си от години, а баща им е обявен за общодържавно издирване. Мъжът е съден многократно и е лежал в затвора, научи „Дарик“.
За Станислав и Осман се грижат баба им и дядо им. Нито един от двамата обаче не дойде в съдебната зала при гледането на мерките им за неотклонение. Станислав дори се обърна към съдията с въпрос „Къде е баба?”, но не получи отговор.