Тереза Зиковска представя „Танго“ в Градската галерия

На 14.11.2017 г. от 18:00 часа ще се открие самостоятелната изложба на Тереза Зиковска „Танго“. В зали 6 и 7 на Градска художествена галерия – Варна, ще бъдат представени 25 творби, създадени в последните две години, като част от едноименния спектакъл. Той е осъществен в тясно творческо сътрудничество с оперната певица Станислава Марчева, актрисата Веселина Михалкова и струнен квинтет „Арте“.

Изложбата ще има и благотворителен характер, като 15 процента от цената на всяка продадена картина ще бъдат дарени на Школа по изобразително изкуство „Импресия” и Школа по изобразително и приложно изкуство „Палитра” към Общински детски комплекс –Варна. Изложбата ще бъде открита от Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градска художествена галерия – Варна, и може да бъде разгледана до 26.11.2017 г.

„Художник с голям творчески заряд и въображение, Тереза Зиковска владее с лекота и със завиден професионализъм изразните средства на живописта. Нейната артистична натура я провокира непрестанно да търси експерименти и импровизации в класическата кавалетна форма на картината и емоционално да я трансформира с нова, чиста енергия.

Като истински артист, тя е скъсала с академизма и с видима лекота преминава през различните жанрови граници в изкуството. Стилът й е категоричен и ясен, изграден върху експресията на индивидуалния изказ той напомня с отривистите си мазки за джаз с кресчендото в живописното пространство, напомня за фадо със страстта, с която постига дуенде на цветовете.

Серията живописни платна „Танго“ е сътворена на сцена и Тереза е един от актьорите с нестандартна роля в едноименния спектакъл . Рисува пред публиката, сред музикантите, танцьорите, артистите директно върху едно, две или три платна с маслени бои. Рисува с трескава експресия, очите й танцуват, ръцете й се носят с ритъма на тангото и на платното цветно и магично се сливат Танго Аржентина с музиката на Астор Пиацола, поезията на Хуан Хелман, песента и словото на Хулио Коpтасар. Вдъхновението, родено в поезията и танца, се превръща в завладяваща стихия въвличаща и най-непредубеденият зрител във визуалния спектакъл. Танц в танца, музика в музиката, поезия в поезията пренесени от живота на сцената влизат в емоционален диалог с живописта на Тереза. След спектакълът остават нейните картини с дишащи, страстни, танцуващи фигури под чиито ритми пространството се огъва и звучи изпълнено с емоцията на цветовете.

Изкуството на Тереза е заредено с екзистенциализъм и с вътрешна увереност, репертуарът му е като пъзел от лични истории, преживявания и разсъждения за живота, които тя пренарежда, за да укроти през философията си за живота – директно, без прикритие хаоса на света около нас и така да достигне до себе си“, казва за авторката изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева

Тереза Зиковска работи и живее в гр. Варна. През 1993 г. завършва ССХУ по приложни изкуства – София. През 1998 г. се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Васил Овчаров и проф. Вихрони Попнеделев. От 1999 до 2006 г. е асистент по живопис във ВСУ „Черноризец Храбър” – Варна. Член на СБХ и собственик на галерия „Тереза”. През 2015 г. получава награда „Media AwARTs” – Първи независими награди за култура. Има 25 самостоятелни изложби.