Тема с продължение: Омбудсманът не успя да спре порочна практика на общината

 

 

Община Варна ще продължи практиката си да използва частни съдебни изпълнители (ЧСИ) за събирането на задължения от гражданите си. „За съжаление, не успях да убедя кмета Иван Портних и неговия екип, че това е некоректен и неуважителен начин да си уреждат отношенията с варненци“, призна омбудсманът на републиката Мая Манолова.

Както „Народно дело“ писа преди време, много граждани са възмутени от тази практика, която съществува и в други местни власти у нас. Някои от тях подадоха и писмени сигнали до омбудсмана, в резултат на което Манолова излезе с позиция, че практиката е порочна и че публичните задължения на общините е нормално да се събират от публични изпълнители, а не от частни, които начисляват допълнителни суми за „услугите“ си (както официално се нарича тяхната дейност).

„Всички сме наясно какво струва на един гражданин срещата с частен съдебен изпълнител“, коментира Мая Манолова при последното си посещение във Варна. Тя е изпратила позицията си до местната власт, в която подчертава, че нормалното отношение на общината е, ако трябва няколко пъти да уведоми длъжниците си, преди да премине към запор на сметки. Както показаха десетки сигнали на граждани до „Петел“, в някои случаи суми са им отнемани от ЧСИ, без изобщо да са получили съобщение, че са осъдени. В един от случаите варненец разказа как уведомлението на общината за дължими данъци е дошло, след като парите са били платени на частен изпълнител, разбира се, заедно с всичко останало, което няма нищо общо със задължението към местната хазна.

„Не е честно общината да се отнася така към гражданите. Варна не е единственият пример, за съжаление се събират по този начин данъци, такси, дори и глоби за паркиране“, добави Мая Манолова пред „Петел“. Тя беше категорична, че ако практиката не бъде прекратена, единственият път е да се промени законодателството и общините да се задължат да използват частни съдебни изпълнители за събиране на задължения едва когато се изчерпят всички други възможности.

Омбудсманът коментира и споделените от граждани обвинения, че използването на ЧСИ от общината е просто схема за корупция. „Не мога да си позволя да разсъждавам по въпроса в тази плоскост. Но разбирам защо съществуват такива съмнения. Става въпрос за огромни суми, които се събират от частните съдебни изпълнители и когато става въпрос за един, двама или трима във Варна, изборът им е нормално да повдига такива въпроси“, каза Мая Манолова.