Тежък дебат на общинска сесия: Съветници спориха дали общината да даде пари на ФК „Спартак 1918“

Веселин Златков

Тежък дебат за това дали ФК „Спартак 1918“ заслужава да получи от бюджета на община Варна 100 000 лева за отбелязването на 100-годишнината си това лято се разигра на общинската сесия. Макар че предварително беше ясно, че спартаклии имат подкрепата на ГЕРБ и на групата съветници около Янко Станев, който е запален фен на отбора, не един от избраниците на варненци се противопоставиха на финансирането на юбилея. Основната атака дойде от дясната опозиция в местния парламент. Григо Григоров започна дискусията с думите, че е неприятно изненадан от искането на пари, защото общината и съветът от една година полагат усилия да вдигнат „Спартак“ на крака. „Искането на тези 100 хил. лева е „на гол тумбак чифте пищови”, коментира Григоров.
„Той припомни, че от клуба са казали, че ако получат базата на „Локомотив“ от общината, от своя страна са готови със спонсор, който да ги финансира. „Ако такъв спонсор наистина има, най-добрият ден да се прояви е годишнината на клуба. Ние ще платим не по-малко от 2 млн., за да възстановим имотите си в спортен комплекс „Спартак“, коментира съветника. Той добави, че това, което правят спартаклии, прилича на искане на подкуп или рекет заради разрушената трибуна на стадион „Спартак“ при ремонта на бул. „Левски“, допуснато въпреки обещанията на кмета Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ). Според Григор Григоров, най-достойно е „Спартак“ да оттегли искането си отпускане на пари.
„Отборът няма да е на издръжка на общината, трябва да сте наясно. И едно е ентусиазмът, друго е управлението на клуба, за което трябва да се вземат трудни решения“, обърна се към спартаклиите в зала „Пленарна“ на община Варна съветникът Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски“). Колегата му Божидар Чапаров пък попита какво ще прави общината, ако утре другият варненски футболен клуб, „Черно море“, поискат също 100 хил. лева. „Освен това спортната слава на Варна идва предимно от баскетбола, а общината не дава нищо за него“, коментира бившият шеф на Пристанище Варна. Позиция против отпускането на средствата зае и бившия кандидат за кмет на Варна от десницата Чавдар Трифонов.
В отговор Янко Станев (СДС) заяви, че няма спорт, който не е подпомаган от общината през годините. „С тези пари за юбилея „Спартак“ ще плати дълга си към обществото, парите няма да отидат по джобовете на никого“, коментира той. Станев също така подчерта, че между него и спартаклиите, които в момента управляват клуба, отношенията не са добри, но той никога няма да изгуби пристрастията си.
Марица Гърдева от ГЕРБ заяви, че отчасти е съгласна с аргументите на дясната опозиция. Тя обаче подчерта, че всяка 100-годишнина е важна и общината не може да не уважи искането на един от символите на града.
„Не сме дошли да просим пари и да изнудваме институциите. Ние направихме така, че общината да си върне стадиона, той не беше неин в последните години“, каза в отговор председателят на УС на „Спартак 1918“ Стефан Калименов. Той обясни също, че основната част от парите ще отидат за хонорар на големия европейския отбор, който ще бъде поканен за специалния мач, с който ще бъде отбелязана годишнината. Спартаклии ще похарчат останалите пари главно за шоу, което да е адекватно на вековния юбилей, както и за сувенири, книга за историята на клуба и други подобни инициативи.
В крайна сметка предложението за отпускането на парите беше прието, но далеч не единодушно. 32-ма съветници гласуваха „за“, един беше „против“, а 10 гласуваха „въздържал се“, като на практика не подкрепиха искането на „Спартак“.