Театралният и музикалният фестивал се обединиха в „Духът на една дива“

Легендарната Полин Виардо е главната героиня в уникалния театрален концерт

Два от най-значимите фестивали у нас – Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ – обединиха усилията си през тази година, за да представят пред фестивалната публика на Варна един уникален художествен проект, който привлече вниманието на страстните ценители на първокласното театрално и музикално изкуство. Общото между тях са творците – имена от световната култура. Проектът е театралният концерт „Духът на една дива“, осъществен от фондация “Културни перспективи” и фондация “Пиано екстраваганца”, който се превърна в един от най-ярките акценти на тазгодишния Международен театрален фестивал „Варненско лято“.
Знаменитото трио – Ина Кънчева (сопран), Елена Атанасова (актриса) и Людмил Ангелов (пиано), режисьорът и драматург Марий Росен, художникът Мариета Ценова (костюми и сценография) са екипът, сътворил спектакъла „Духът на една дива“. Той представлява разказ за живота на една изключителна и харизматична жена от XIX век – Полин Виардо, и нейното време.
Полин Виардо (1821-1910) е певица, композитор и педагог с изключително богат, наситен и интензивен творчески живот, белязан от многобройни участия в опери и концерти, пътувания в различни страни, възходи, вълнения, страсти. Владеенето на испански, френски, английски и италиански език, както и да разбира и чете на руски език, й позволява да се докосва до духовната същност на много страни. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – руският писател Иван Тургенев. Тя е приятелка на писателката и известната в светските среди Жорж Санд, на композиторите Федерик Шопен и Роберт Шуман, вдъхновява написването на не едно произведения от Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Открива млади таланти, подкрепя ги, вярва в тях, поощрява ги.
„Духът на една дива“ се основава на документални текстове – писма, написани от Виардо и за нея, на спомени на нейни роднини и съвременници, на статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева са не просто музикални изпълнители, а заедно с актрисата Елена Атанасова пресъздават живи сцени от времето на тяхната героиня.
Людмил Ангелов е потомствен музикант и един от блестящите български пианисти, прославил страната ни далеч зад нейните граници. Той има своя публика както у нас, така и в Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Носител е на множество награди. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от Националния институт „Шопен“ във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin. През 2011 г. учредява фондация „Пиано екстраваганца“, която става основният организатор на ежегодния международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София. От 1992 г. живее в Испания. Там основава и и е артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Той е чест гост на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, което говори за обичта на варненци към неговото изключително вълнуващо изкуство.
Сопраното Ина Кънчева е от поколението творци, което достойно следва пътя на големите ни оперни певци по света. Учи оперно пеене в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Специализира в Европейския оперен център в Манчестър, фондация „Арена ди Верона“, академията „Киджана“ – Сиена, центъра за млади оперни певци на Пласидо Доминго във Валенсия. От 2006 до 2011 г. тя е солистка в трупата на операта в Щутгарт, където изпълнява ролите на Виолета в „Травиата“, графиня Адел в „Граф Ори“, Лучо Чина в „Лучо Сила“ и др. Лауреат е на наши и чуждестранни конкурси.
Елена Атанасова е едно от знаковите лица на Пловдивския театър. Родена е в София. Завършва НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър през 2000 г. Има десетки участия в национални и международни филмови и телевизионни продукции. Има епизодична роля в „Черната Далия“ на Браян де Палма. Блести на театралната сцена в десетки постановки. Носителка е на наградата „Аскеер“ за изгряваща звезда за култовата си роля в мултимедийния моноспектакъл „Дневникът на Бриджит Джоунс“.
Спектакълът „Духът на една дива“ беше представен във варненската градска художествена галерия „Борис Георгиев”.