Творческа среща „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на творческата среща „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“, организирана от Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Русия. Събитието се провежда под почетния патронаж  на Извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев и ще продължи до 18 април. В него участват авторитетни имена от двете славянски страни, които ще обсъдят творчески, художествени, преводачески и издателски въпроси, а така също и темите на сътрудничеството и планове за партньорство и взаимодействие – идеите и предизвикателствата на ХХI век.
„Трябва да намерим пътя и възможностите чрез средствата на литературата и изкуството да формираме и утвърждаваме традиционните ценности на съвременния човек. Нека „Камчия“ да ни обедини“, каза при откриването на конференцията Владимир Бояринов – председател на Московска градска организация към Съюза на писателите в Русия.

24-3
На срещата да се обсъди провеждането на съвместни проекти, свързани с православно-културното взаимодействие, свързано с на общите славянски корени и кодове, предложи проф. д-р Пьотр Калитин, представител на влиятелния руски „Изборский клуб“.
В програмата е включено представяне на няколко нови книги, сред които издадената от Фондация „Устойчиво развитие за България“ – „Дипломатът на Русия“ на Анатолий Щелкунов и новото произведение на Анжел Вагенщайн „Серенада за балканска гайда“. Гостите ще се запознаят с вестник „Словото днес“, издание на Съюза на българските писатели.  Авторите ще представят творчеството си, като специално внимание е отделена на Владимир Бояринов. Вечер на руската поезия ще се проведе в Генералното консулство на Руската федерация във Варна. Гостите ще се запознаят с възможностите на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и ще посетят Международния център „Руский мир“.

24-1
Учениците от Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ ще се срещнат с известни български и руски писатели, автори на произведения за деца.
Сред изтъкнатите имена, които са гости на СОК „Камчия“ са руските писатели Олга Дячкова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова и Артьом Величко. От българска страна са Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Надя Попова, Панчо Панчев – Дядо Пънч, Матей Шопкин, Петър Андасаров, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов, Васил Василев и др.