Творци и предприемачи се срещат с идеи за дигитални шедьоври

Варна ще бъде първият град от националното турне на мрежата за дигитално развитие EDIT и Google. Събитието, което ще се състои на 18 август, се провежда в рамките на инициативата “Варна – Европейска младежка столица 2017” под патронажа на кмета на Варна Иван Портних и ще събере на едно място дигитални предприемачи и артисти. Сред лекторите на дигиталната конференция са Саша Безуханова, основател на платформата MOVE.BG, и инициатор на EDIT.bg. Владимир Койлазов, съосновател на Chaos Group, софтуерната компания, получила технологичен Оскар за цялостен принос към киноиндустрията през 2017 г. Събитието ще продължи с дигитален пърформанс на студио Полиформа и нетуъркинг парти. Програмата във Варна включва също четири работилници с интересни практики и опит в областта на съвременно дигитално изкуство и бизнес. Работилниците ще се проведат в Innovator Creative Spaces. Лектори ще бъдат Димитър Петров, основател и арт директор на студио “Змей”, Полина Герасимова от студио “Полиформа”, Веселина Сариева, основател на Open Arts Foundation, и Марчин Олендер, мениджър Публични политики за Централна и Източна Европа на Google.
В рамките на три месеца до ноември пилотната инициатива цели да изравни скоростите, с които се движи дигиталната икономика в различни градове на страната. EDIT и Google ще посетят седем града в страната, за да проведат работилници на тема „Бизнесът в онлайн измерение“ и да срещнат дигиталните общности и конвенционалните индустрии, които заедно да поработят върху подобряването на местния бизнес климат.
Инициативата се организира от MOVE.BG в партньорство с Google. След Варна маршрутът на EDIT on the ROAD ще мине и през градовете Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе, където EDIT ще срещне местните дигитални предприемачи с представители на традиционния бизнес и местната власт. В рамките на всяко събитие в страната е предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, насочени към бизнеса, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения. Паралелно с турнето екипът на EDIT провежда проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в цялата страна. Данните от второто национално годишно проучване на дигиталния бизнес в България ще бъдат представени на заключителна конференция в София през ноември.