Творби на Кирил Шиваров красят новия календар „Стара Варна“

Рисунки на монументи и скулптури на Кирил Шиваров красят новия календар на „Стара Варна“ за 2017 г. Той бе представен днес от издателя му Ламбрин Сотиров и художничката Юлия Бузилова.  Именно тя стои зад изображенията. Нарисувала ги е с масло и акрил. Въпросните монументи красят сгради във Варна, но за съжаление много от тях са рушащи се. Към всяка рисунка има и снимка на съответната сграда или скулптура.
Календарът се прави от Ламбрин Стоилов за 18-а поредна година. Сега е посветен на 130-годишнината от рождението на ваятеля Кирил Шиваров, като мотото е „Кирил Шиваров – ваятел на Белия град“. Помощ при подбора на творбите е оказала изкуствоведката Румяна Иванова, която е автор на книга за скулптора.

15-stara
Сред произведенията на Шиваров, които са селектирани, да бъдат включени в календара, са фонтанчето със сирените зад Морско казино, Аспаруховият войн в парка на Аспарухов вал, Паметникът на Отец Паисий на Алеята на Възрожденците, скулптурите върху сградата на Данаил Манов на Севастопол, на Икономически университет, „Атланта“ на ул. „Заменхоф“, украсата на някогашната Софийска банка и други.
Кирил Шиваров е роден във Варна на 15 юли 1887 година. Той е един от основоположниците на българската монументална скулптура, учредител на Градската художествена галерия във Варна, оставил своето дело върху редица сгради на морската столица.“Творбите на Кирил Шиваров правят Варна истински аристократичен европейски град по онова време. Придават му финес – това, което липсва на другите градове“, коментира Ламбрин Сотиров. Той разкри, че това е най-пътуващият календар в света, тъй като варненци го пращат или носят на свои близки по цялото земно кълбо. Тиражът му е 2000 броя и може да бъде намерен в някои книжарници, както и в Музея на стара Варна, който се намира на ул. „Цар Калоян“ 5. Там ще има и изложба на фотографии, по които са направени въпросните картини в календара. Сотиров с гордост призна, че всяка година от октомври до май музеят се посещава от ученици по специална програма напълно безплатно.