Талант на Черно море Тича е най-прогресиращ играч

 

 

Само няколко седмици след като навърши 17, младият талант на Черно море Тича Мартин Йорданов получи една от първите големи награди в живота си. Крилото на варненци бе отличен за Най-прогресиращ млад баскетболист в НБЛ през сезона. И има защо: 12 мача, средно с по 20.0 минути на терена, 9.4 точки и 4.3 борби в тях. Болки в гърба спряха Мартин миналото лято за националния отбор U16, но сега той и всички треньори се надяват да бъде здрав и на линия за предстоящите мачове. И разбира се, за дълга кариера пред таланта, пише BGbasket.

„Не очаквах да спечеля такава награда, но съм много радостен, че е за мен. Ще продължавам да се трудя много, няма да се възгордея от нея. Не съм станал още много велик, ще продължавам да се боря за мечтите си. Пропуснах два мача и сега нямам търпение да се върна и да играя, да се развивам,“ обеща Мартин. „Надявам се всичко с контузиите да е зад гърба ми. Дано всичко да е наред и да не се появява повече.“

Йорданов, както и съотборниците му, не крият пристрастията си към своя треньор в Черно море – Галин Стоянов-Патрика: „Той наистина е много добър треньор. Правим комбинации, защита, тренираме много добре. Много съм доволен.“

В зависимост от училището и смените, Мартин прекарва между два часа и половина и четири в залата: „Целият ми ден минава в залата, преди и след училище, винаги съм в залата.

На финала Йорданов обеща и да поддържа доброто име на варненската школа, както го прави Баскетболист №1 на годината Божидар Аврамов: „Той е много добър, харесвам как играе и всички казват, че варненската школа е най-добрата, и аз трябва да поддържам това реноме.“

 

Още варненци с награди за №1

 

Българската федерация по баскетбол обяви най-добрите играчи, треньор и съдия за 2018 година на превърналата се вече в традиция „Баскетболна вечер“. За Номер 1 при жените, играещи в чужбина, очаквано беше определена варненката Борислава Христова, която прави фурор в НСАА с екипа на университета Вашингтон Стейт.

„Огромна благодарност за хората, които са гласували за мен. За мен е изключително голяма чест и гордост. Искам да пожелая на хората в българския баскетбол да продължават да работят устремено и уверено, никога да не се отказват, защото вярвам, че в българския баскетбол все още има някаква надежда“, каза от САЩ Христова. Гласове получиха още Диана Войнова и друга бивша баскетболистка на Черно море-Одесос Ива Костова.

Очаквано при мъжете, играещи в чужбина, за най-добър беше избран Александър Везенков, който играе за Олимпиакос.

С точно 50% от гласовете юношата на Черно море Божидар Аврамов беше определен за най-добър баскетболист, играещ в България. Той изпревари в анкетата друг варненец – Александър Янев, Димитър Димитров, Златин Георгиев, Йордан Бозов, Николай Маринов, Станимир Маринов и Христо Захариев. Интересно е, че Станимир Маринов намери място в две класации – за най-добър в чужбина и за най-добър в България.

В избора на треньор номер 1 за 2018 година гласове получиха шестима специалисти. С 50% селекционерът на националния мъжки отбор Любомир Минчев получи приза за трета поредна година. Той изпревари в допитването Константин Папазов, Александър Дяковски, Людмил Хаджисотиров, Галин Стоянов и Стефан Михайлов.