Талант на „Боил” устремен към медал в дебюта си на световно по муай тай

Християн Кънчев от днес е на лагер с националния отбор в „Спортпалас”
Контузия спира Пламена Димова за шампионата на планетата
Талантът на „Боил” Християн Кънчев е устремен към медал в дебюта си на световно първенство по муай тай за мъже. Проявата е в Тайланд от 9 до 19 март, като варненецът ще участва в категория до 54 кг.
Както писахме, Християн попадна в националния тим след силния си дебют в този спорт на държавното. Той спечели финала с четирикратния световен шампион Милен Маринов, но впоследствие съперникът му подаде контестация, която бе уважена, и Кънчев остана със сребро. Въпреки това боецът на „Боил” впечатли националния селекционер и от днес ще е на лагер с държавния тим в „Спортпалас”.


18-годишният Християн е дванадесетокласник в Спортно училище „Георги Бенковски”. До този момент е печелил отличия основно в кикбокса – трети на европейско и на световно за юноши,  както и балкански и държавен шампион.
„Въпреки че в Тайланд ще дебютира на най-големия форум, и то срещу мъже, Християн ще гони медал. Основните му конкуренти ще са представители на домакините, виетнамци и филипинци. Но безспорно №1 в леките категории са тайландците. За тях този спорт е свещен, учат го в училищата и войската им”, заяви за „Народно дело Седмицата” личният треньор на Християн в „Боил” Красимир Кирилов.
Специалистът изрази съжаление, че контузия в ръката най-вероятно ще попречи на звездата на клуба Пламена Димова да пътува за Тайланд.
„Плами със сигурност пропуска лагера в „Спортпалас” и в началото на март ще е ясно дали ще е в състояние да участва в първенството. Тя има проблем с един нерв, прави две седмици физиотерапия, но няма подобрение. Предстои да мине скенер, който да установи откъде идва проблемът. Съществуват предположения, че тръгва от врата й, но повече яснота ще има след прегледа”, допълни Кирилов.
През тази година целта на Пламена е да вземе световни титли при жените в три спорта – муай тай, кикбокс за аматьори и бокс за професионалисти.