Талантът Димитър Попов завоюва 10 медала, а е само на 8 години

Малкият плувец гази всички в два стила
Възхищава се на „извънземния“ Фелпс

Димитър Попов е варненско дете, за което тепърва ще се говори много. Талантливият плувец е само на осем годинки, но вече има спечелени 10 медала – шест златни и четири сребърни.
Митко е състезател на клуб „Галата 2009“ и последните си отличия грабна на турнира „Шампион“ в Пазарджик. Надпреварата бе с международно участие, а малчуганът, който е роден през 2008 г., стана първи в дисциплините 50 м бруст и 50 м бътерфлай.
Талантът е откритие на Силвия Желязкова, която го научава да плува, а в моменти негови треньори са Мирослав Георгиев и Десислава Янева.
Попов влиза в басейна, когато е на шест годинки. Понеже често боледува, родителите му решават да го запишат в общинската програма „Научи се да плуваш“. Практика е след завършването на обучителния курс треньорите да отсяват децата, които са им направили впечатление, и да им предлагат да започнат да се занимават по-сериозно с този спорт в големия басейн. Един от харесаните е именно Митко и така вече две години той тренира в „Галата 2009“.
„При първия опит се изплаши и веднага го изкараха от басейна, но Силвия Желязкова видя, че в него определено има потенциал, и настоява той да продължи с плуването. От втория път се престраши. Много сме доволни, здравословното му състояние се подобри. С все по-голямо желание плува, а печеленето на тези медали са му още по-голям стимул. Три пъти седмично тренираше първоначално, сега от есента е всеки ден на тренировка. Самият той има желание и усилено се занимаваме благодарение на неговия треньор Мирослав Георгиев, който също е постигнал такива успехи“, заяви за „Народно дело Седмицата“ майката на таланта Юлияна Спасова.
„В началото ми беше трудно, но сега се чувствам много добре в басейна. Имам вече десет медала, от които шест златни и четири сребърни. Най-добър съм на бруст и делфин“, заяви 8-годишният амбициозен талант. Той не се плаши от зимните условия и тренира по един път дневно. Сам признава, че предпочита плуването пред компютъра, въпреки че отделя и на него внимание. През миналото лято е гледал олимпийските игри и като повечето деца, занимаващи се с този спорт, се възхищава на „извънземния“ Майкъл Фелпс.

Илкджан Лангазалъ избрал плуването пред футбола

13-годишният Илкджан Лангазалъ е друг от големите таланти на клуб „Галата 2009“. Той се занимава с плуване и модерен петобой от пет години и вече има повече от десет медала в актива си. Ной-добър е на делфин.
„Започнах в друг отбор, но мой съученик ме покани в „Галата 2009“ и съм щастлив, че се преместих там. В началото плуването не ми харесваше толкова много, но впоследствие го обикнах и започнах да идвам с голямо желание. Надявам се още дълги години да се занимавам с този спорт, независимо дали ще е като състезател или само за удоволствие“, сподели пред „Народно дело Седмицата“ Лангазалъ.
Любопитното е, че първоначално той е имал голямо желание да играе футбол, но заради опасността от многото контузии е бил насочен от родителите си към басейна. Най-дългата дистанция, която е плувал, е 7 километра, а през миналото лято е бил на крачка от участие в плувния маратон Галата-Варна. Оставил го е за това лято, когато ще бъде на 14 години. Освен във водата, Илкджан обича да прекарва част от времето си и пред компютъра. В своя спорт е фен на Майкъл Фелпс, в тениса – на Рафаел Надал, а във футбола – на Лео Меси.

Треньорът Миро Георгиев
Успехите се дължат повече на труд, отколкото на талант

Мирослав Георгиев е в основата на успехите на талантливите състезатели на „Галата 2009“. Той е треньор в клуба.
„Успехите се дължат повече на труд, отколкото на доза талант. Талантът помага, но той е донякъде. После трябва само да се трудиш. Труд, постоянство и гонене на поставена цел! Това е формулата. От това безучастно да идваш да тренираш полза няма. Радвам се, че на децата им харесва в басейна. Някои идват да се научат да плуват, други – за да не боледуват в ранна детска възраст и да се каляват, а трети – за да се усъвършенстват и да се състезават на републикански състезания, на градски и на общински форуми. Добре е, че има по-наситен календар, защото децата трупат опит, който е много важен за по-нататъшното им развитие в спортната кариера. Компютрите са неизменна част от бъдещето, но не трябва да се прекалява с тях“, коментира Георгиев.
Клубът е създаден през 2009 г. Членува в Българската федерация по плуване и Българската федерация по модерен петобой. През всичките години досега участва на градски, републикански и международни състезания и турнири. В „Галата 2009“ работят петима специалисти плюс двама треньори начално обучение.
Те обучават децата в басейните „Младост“, „Юлиян Русев“, д-р „Л. Лазаров“ и „Делфини“.
Председател на клуба е Силвия Желязкова. „Галата 2009“ е завоювал много медали и призови места през годините досега. „Всички постижения, постигнати от децата на клуба, са изцяло плод на треньорския екип. Въпреки трудностите, с които се сблъсква клубът при разпределението на плувната базата, той се бори за таланти, които сам си създава. Поздравления на всички деца, които тренират в клуба“, сподели за „Народно дело Седмицата“ Желязкова.