С тържества почетоха паметта на граф Игнатиев и на Александър Рачински

Венци и цветя бяха положени миналата сряда пред паметника на граф Игнатиев в градинката до ДТ „Стоян Бъчваров“ и на паметната плоча на Александър Рачински по повод Деня на дипломатическия работник на Руската федерация. Организатор на тържествата е Генералното консулство на Русия във Варна. На събитията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България – Н. Пр. Анатолий Макаров, кметът на Варна Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-областният управител Илиян Карагьозов, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, кметът на Добрич Йордан Йорданов , районни кметове, представители на университети, граждански организации и др.


„В навечерието на Деня на дипломатическия работник на Русия по традиция се събираме на паметника на граф Н. П. Игнатиев – изтъкнат руски дипломат и голям българолюбец. Трудно е да се намери по-отдаден привърженик на освобождението на България и на създаването на независима българска държава от граф Игнатиев. По най-чуден начин биографията му е вплетена в историята на нашите страни. Миналата година се навършиха 185 г. от рождението му, тази година отбелязваме 140 г. от завършването на Руско-турската война и 110 г. от смъртта на един от радетелите на българската държавност“, заяви в словото си Н. Пр. Анатолий Макаров.
„Радвам се да отбележа, че напоследък отношенията между нашите страни се развиват по-динамично отколкото преди, а потенциалът на сътрудничеството ни, според общото мнение, далеч не е изчерпан. Интересно е, че опитът на дипломацията от времената на граф Игнатиев намира отражение и в XXI век. Геополитическите пречупвания на онази епоха се оказват отново актуални. Както никога преди се поставя остро въпросът за духовния имунитет на славянския свят и като цяло на Европа. Още по-очевидни стават уроци от дипломацията на Игнатиев. Само с помощта на духовно-исторически съединения православните народи ще успеят да отстоят правото си на настоятелно развитие, което не е диктувано от никого. Убеден съм, че връзката между нашите народи се е установила неслучайно, а благодарение на общите ни черти – твърдост, мъжество, всеотдайност и любов към родното отечество“, каза още посланикът на Руската федерация. По-късно пред паметната плоча на Александър Рачински слово произнесе и генералният консул Сергей Лукьянчук.